Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Δέδες και Βουδούρης “παίζουν” για την “επόμενη ημέρα” του ΣΥΡΙΖΑ


Δέδες και Βουδούρης “παίζουν” για την “επόμενη ημέρα” του ΣΥΡΙΖΑ isthmos.gr

Το εγχείρημα του κ. Δέδε είναι ένα εγχείρημα υψηλότατου πολιτικού ρίσκου. Όχι όμως για τον ίδιο που έχοντας λάβει αρνήσεις στήριξης – συνεργασίας από παντού παίζει το πολιτικό του μέλλον όχι σε μια εκλογή αλλά διαπραγματευόμενος για την «επόμενη ημέρα».
Παρακολουθήσαμε την συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Γ. Δέδε σε Μεσσηνιακή εφημερίδα και πλέον κάποια πράγματα αρχίζουν να αποκρυσταλλώνονται ως προς την κατεύθυνση που επέλεξε προσωπικά ο ίδιος να ακολουθήσει στις εκλογές. 
Το πρωτοκλασσάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Κορινθία,  βρέθηκε με τη στήριξη του κόμματος στην Αντιπεριφέρεια δίπλα στον Π. Τατούλη και διαφώνησε δημόσια μόνο στο τέλος. Ο ίδιος τονίζει σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για ανεξάρτητη υποψηφιότητα, τα γεγονότα όμως φαίνεται να τον διαψεύδουν.
Πριν ανακοινώσει την "ανεξάρτητη" δική του υποψηφιότητα, επιχείρησε 4 φορές να βρει έναν ευρύτερο χώρο να τον στηρίξει (προσπάθεια για Κεντροαριστερό ψηφοδέλτιο με τον Γ. Πανούση της ΔΗΜΑΡ, προσπάθεια συνεργασίας με τον Μεσσήνιο Τ. Αποστολόπουλο, πίεση στο ΠΑΣΟΚ για χρίσμα, εγχείρημα καθόδου στην Κόρινθο με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ) .
Στη συνέντευξη απαρνείται τον κ. Τατούλη ως συγκεντρωτικό που έκανε ωστόσο σημαντικό έργο και εδώ προκύπτουν τα πρώτα ερωτήματα:

  • αν το έργο που παρουσίασε στον απολογισμό ως δικό του είναι όντως έτσι πόθεν προκύπτει ο συγκεντρωτισμός Τατούλη ως βασικό επιχείρημα;
  • αν το έργο δεν ήταν δικό του δεν θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από τον πρώτο χρόνο αφού ασφυκτιούσε και όχι στο τέλος;
Την ίδια στιγμή, στην ίδια συνέντευξη κλείνει ξεκάθαρα το μάτι στον κ. Βουδούρη και τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας:
"τον κ. Βουδούρη τον γνωρίζω και προσωπικά, τον θεωρώ αξιόλογη προσωπικότητα", ενώ όλη η υπόλοιπη συνέντευξη είναι καταπέλτης κατά του μέχρι πρότινος συνοδοιπόρου του, κ. Τατούλη. Πολιτική απειρία; Άπλωμα "γέφυρας"; 
Είναι σαφές ότι ο κ. Δέδες θα στηρίξει τον κ. Βουδούρη στον δεύτερο γύρο, αν αυτός προκύψει ή αν η διαφορά μεταξύ Τατούλη - Βουδούρη του επιτρέψει διαπραγμάτευση, κάτι που για την ώρα δεν είναι ορατό, καθώς η κυριαρχία του κ. Τατούλη δεν απειλείται για την ώρα.
Το παραπάνω θέτει αυτομάτως ερωτήματα - διλήμματα προς πολλές πλευρές.
Πρώτον, στους αριστερούς ή «αριστερόστροφους» υποψήφιους.
  • Γιατί ένας αριστερός ψηφοφόρος να ψηφίσει τον κ. Δέδε και όχι ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ αν ο πρώτος έχει προκαθορίσει από σήμερα τη στάση του σε έναν πιθανό β’ γύρο;
  • Γιατί ένας αριστερός ψηφοφόρος να «κόψει» από τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο και να ψηφίσει ένα ψηφοδέλτιο με αρκετούς δεξιούς που οι περισσότεροι θα ψηφίσουν τον κ. Τατούλη στο β’ γύρο;
Το δεύτερο δίλημμα έρχεται για την κα Μαρ. Σούκουλη (υποψήφια Αντιπ/χη Κορινθίας) αλλά και δυσαρεστημένους Νεοδημοκράτες που ακούγεται ότι θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο Δέδε.
  • Γνωρίζουν και έχουν αποδεχθεί τους προσωπικούς σχεδιασμούς του κ. Δέδε για σύμπραξη με το ΣΥΡΙΖΑ; 
  • Έχουν ακούσει τους ψίθυρους που βλέπουν στο πρόσωπο του κ. Δέδε τον «Δούρειο ίππο» του ΣΥΡΙΖΑ;
  • Έχουν αποφασίσει να κόψουν κάθε δεσμό με τον πολιτικό τους χώρο και μετά τις εκλογές;
  • Μήπως προτίθενται κι αυτοί να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ; 
Το εγχείρημα του κ. Δέδε είναι ένα εγχείρημα υψηλότατου πολιτικού ρίσκου. Όχι όμως για τον ίδιο που έχοντας λάβει αρνήσεις στήριξης – συνεργασίας από παντού παίζει το πολιτικό του μέλλον όχι σε μια εκλογή αλλά διαπραγματευόμενος για την «επόμενη ημέρα». 
Είναι όμως τεράστιο ρίσκο για τους αριστερούς ψηφοφόρους αλλά και την κα Σούκουλη.  Για ποιο λόγο να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές επιδιώξεις του κ. Δέδε τη στιγμή που γίνεται ξεκάθαρο τι θα συμβεί την επομένη των εκλογών;
  • Το 2010 ο κ. Δέδες ήταν «καταπέλτης» εναντίον του κ. Ταγαρά (τότε Νομάρχη με τη Ν.Δ.) επικεφαλής σε έναν συνδυασμό με πολλούς «συντρόφους».
  • Το 2014 είναι «καταπέλτης» εναντίον του κ. Τατούλη σε έναν συνδυασμό επίσης με πολλούς «συντρόφους» .
  • Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι το 2015 δεν θα είναι «καταπέλτης» κατά του ΣΥΡΙΖΑ με μια νεανικότερη «ελιά» σε ένα συνδυασμό πάλι με πολλούς «παλιούς» συντρόφους;
Πάντως αυτό που έχει αρχίσει να διαφαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι ο κ. Βουδούρης κάνει μία θυσία κατερχόμενος στην Πελοπόννησο, θέλοντας ουσιαστικά να κλείσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Β Αθηνών, όποτε γίνουν εθνικές εκλογές, και ο κ. Δέδες φαίνεται να καλοβλέπει μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κορινθία.
Με άλλον τρόπο δεν μπορεί να ερμηνεύσει κανείς τις πολιτικές εξελίξεις.

isthmos.gr