Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ανατροπή υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, λόγω Μπαλτάκου, σε δημοσκόπηση

dimoskopisi
Ενδεικτική της αναστάτωσης που προκάλεσε στο πολιτικό σκηνικό η υπόθεση Μπαλτάκου είναι η δημοσκόπηση της Κάπα Research, που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής, καθώς πριν από τη δημοσιοποίηση του βίντεο, η ΝΔ είχε προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, κάτι που ανατράπηκε μετά τις αποκαλύψεις για τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, όταν και στην πρώτη θέση πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά ταύτα, η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 55,2%, δηλώνει πως δεν επιθυμεί πρόωρες βουλευτικές εκλογές μαζί με τις ευρω-κάλπες του Μαΐου, ενώ μόλις το 35,9% δηλώνει υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Το πρώτο κύμα
Στο πρώτο κύμα, ενισχυμένη από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, η ΝΔ ήταν μπροστά στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές με ποσοστό 21,7%, έχοντας προβάδισμα 2,1 μονάδων έναντι του 19,6% του ΣΥΡΙΖΑ.
Τρίτη δύναμη Το Ποτάμι, με 9,2% της πρόθεσης ψήφου, την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με 6,9%, πέμπτο κατατάσσεται το ΚΚΕ με 5,8% και έκτη έρχεται η Ελιά με 5,4%.
Εκτός Ευρωβουλής, με ποσοστό κάτω από το απαιτούμενο 4%, μένουν οριακά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με 3,9%, και η ΔΗΜΑΡ με 2,1%.
Το δεύτερο κύμα
Διαφορετική εικόνα δίνει το δεύτερο κύμα, μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης Μπαλτάκου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει τα πρωτεία στην πρόθεση ψήφου με 21,5%, και τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί 0,7 μονάδες πίσω, υποχωρώντας στο 20,8%.
Ενισχυμένη βγαίνει η Χρυσή Αυγή, που αυξάνει το ποσοστό της κατά 0,8 μονάδες, στο 7,7%, ενώ Ποτάμι (8,5%), Ελιά (4,6%) και ΔΗΜΑΡ (1,7%) καταγράφουν πτώση στην εκλογική επιρροή τους.
Μικρή άνοδο «βλέπουν» το ΚΚΕ (6,2%) και οι ΑΝΕΛ (4%).
Καταλληλότερος Πρωθυπουργός
Οι αλλαγές μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος αποτυπώνονται και στις ερωτήσεις για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό και την καταλληλότερη κυβέρνηση, όπου Αντώνης Σαμαράς και ΝΔ διατηρούν το προβάδισμα, αλλά με μειωμένη διαφορά.
Συγκεκριμένα, ενώ στο πρώτο κύμα ο κ. Σαμαράς (44,8%) απολάμβανε «ψαλίδα» 11,7 μονάδων στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα (33,1%), το δεύτερο κύμα φέρνει τη διαφορά στα μονοψήφια επίπεδα των 7,9 μονάδων (41,2% έναντι 33,3%).
Παραπλήσια είναι η μεταβολή στο ερώτημα για το ποιο κόμμα θεωρείται ο καταλληλότερος κυβερνητικός κορμός ενόψει των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε βάθος δεκαετίας.
Στο πρώτο κύμα, μία κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία προκρίνεται από το 42,5%, έναντι 35,3% που προτιμά μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Το «χάσμα» έχει μειωθεί στις 2,7 μονάδες στο δεύτερο κύμα, 40,5% έναντι 37,8%.

υστερογραφα