Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Θόδωρος Ντάνος, Περιφερειακός Σύμβουλος, Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, «Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με το έργο διαχείρισης σκουπιδιών που ολοκληρώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου» Η κ. Γιαννούλη συμφωνεί με το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου!

Άκουσα με ανάμεικτα συναισθήματα την υποψήφια δήμαρχο Τρίπολης, την κ. Γιαννούλη, σε τηλεοπτική της συνέντευξη να αναφέρεται στο ζήτημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Η κ. Γιαννούλη είναι προφανώς ανενημέρωτη σχετικά με μια πλειάδα ζητημάτων που άπτονται αυτού του περίπλοκου προβλήματος.

Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια ζητήματα.

Όταν η περιφέρεια Πελοποννήσου πήρε κυριολεκτικά στους ώμους της την αρμοδιότητα να επιλύσει ένα ζήτημα, που κανείς στο παρελθόν δεν είχε επιχειρήσει να λύσει, η κατάσταση τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στο Δήμο ήταν σε σημείο ναδίρ. Όλες οι χωματερές ήταν ανοικτές, και τα βουνά κι οι λόφοι είχαν μετατραπεί σε ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ. Οι επιδημίες στην πόλη της Τρίπολης ήταν κίνδυνος υπαρκτός και η ευρωπαϊκή επιτροπή ήταν έτοιμη να μας επιβάλει (σε εμάς τους πολίτες ) δυσβάσταχτα κόστη.


Οι δεματοποιητές (οι οποίοι στοίχισαν εκατομμύρια ευρώ και είχαν αγοραστεί από την προηγούμενη διορισμένη κρατική περιφέρεια) σκούριαζαν σε αποθήκες και τα σκουπίδια σχημάτιζαν λόφους στους δρόμους. Εμείς πρώτοι, ως περιφερειακή διοίκηση είπαμε ότι η δεματοποίηση δεν είναι ενδεδειγμένη λύση, αλλά μπορούν να χρησιμεύσουν ως ενδιάμεση λύση μέχρι να κατασκευασθούν οι εγκαταστάσεις που θα κάνουν ολική επεξεργασία. Αυτό δεν έγινε και επελέγη η μεταφορά σκουπιδιών.

Σήμερα, είμαστε λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου, την εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Μέσα σε έξι μήνες από σήμερα, ο ανάδοχος του έργου θα αναλάβει και την προσωρινή διαχείριση και μέχρι το τέλος του 2015 η Περιφέρεια Πελοποννήσου, πρώτη σε όλην την χώρα, θα διαθέτει εγκαταστάσεις ευρωπαϊκού επιπέδου, που θα τιμούν την περιφέρειά μας και δεν θα αποτελούν την ντροπή που αποτελούσαν μέχρι χτες οι χωματερές. Για αυτό το έργο, οι πολίτες της Πελοποννήσου πρέπει να αισθάνονται εξαιρετικά υπερήφανοι.

Η κ. Γιαννούλη έχει ωστόσο μεγάλη σύγχυση για το τι θα γίνεται σε αυτές τις εγκαταστάσεις και, λόγω της μεγάλης της άγνοιας, δημιουργεί μυθοπλασίες.

Πρώτον, αρνείται να δει το αυτονόητο ότι οι κλειστές εγκαταστάσεις που προβλέπει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει ο ανάδοχος δεν είναι χωματερές ή ΧΑΔΑ ή ΧΥΤΥ. Όλα αυτά αφήνουμε πια στο μίζερο, σκοτεινό και βρώμικο παρελθόν.

Δεύτερον, βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση σχετικά με την τεχνολογία που θα εφαρμοστεί στην εγκατάσταση. Πρόκειται για μια ήπια μέθοδο, την λεγόμενη κομποστοποίηση, μέσα από την οποία θα παράγεται από τα οργανικά απόβλητα κομπόστ για λίπασμα και το ελάχιστο υπόλειμμα θα είναι αδρανές και θα θάβεται. Αναφορικά δε, με την ανακύκλωση πετύχαμε να αναλάβει ο ανάδοχος την υποχρέωση για επιπλέον 35% ανακύκλωση από την προβλεπόμενη στις ευρωπαϊκές οδηγίες και τον ΠΕΣΔΑ.

Τρίτον, αν η κ. Γιαννούλη θέλει να μιλάει για μηδενικό υπόλειμμα, τότε η ίδια είναι που θέλει να φέρει την καύση στην Πελοπόννησο, γιατί αυτή είναι η μόνη τεχνολογία που εγγυάται αυτό το αποτέλεσμα.

Τέταρτον, σχετικά με το χρηματοδοτικό εργαλείο που επιλέγηκε, τα ΣΔΙΤ. Η κ. Γιαννούλη έχει υποστηρίξει τα ΣΔΙΤ. Δεν μπορεί λοιπόν σήμερα να έρχεται και να υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν είναι προβληματικές, αφού υπάρχει νομοθεσία στην χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν σοβαροί ελεγκτικοί μηχανισμοί και αυτά ακολουθήθηκαν σε απόλυτο βαθμό.

Πέμπτον, επειδή πολλά λέγονται για  το κόστος. Να μάθει η κ. Γιαννούλη ότι το κόστος που επιτεύχθηκε των 64 ευρώ είναι σχεδόν το μισό από αυτό που πέτυχαν άλλες περιφέρειες της χώρας και επίσης το μισό από αυτό που έδιναν δήμοι σε εργολάβους προκειμένου να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους σε άγνωστους προορισμούς.

Έκτον, επειδή πολλά λέγονται για λόγους επικοινωνιακούς σχετικά με την κοινωνική συναίνεση, τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις διαβουλεύσεις. Ένα έργο είναι ένα έργο και ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται από τους κανόνες που  το διέπουν. Δηλαδή, η κ. Γιαννούλη, αν είχε την ευθύνη θα έκανε δημοψήφισμα για να της πουν οι πολίτες πώς πρέπει να γίνει το έργο ή αν πρέπει να γίνει; Οι πολίτες θέλουν επιτέλους να κυβερνηθούν από αξιόπιστες Αρχές που  μπορούν να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η δημοκρατικότητα, αλλά ο κίνδυνος της ακυβερνησίας και η διαχρονική αναποτελεσματικότητα. Εμείς σε αυτά τα ζητούμενα απαντήσαμε με επιτυχία αυτά τα τρία χρόνια και με βάση αυτά τα κεκτημένα θα πορευτούμε και στην νέα περίοδο. Άλλωστε, μέσα στο δικό της πολιτικό φορέα, η κ. Γιαννούλη, πώς αξιολογεί την τοποθέτηση του κ. Οδυσσέα Βουδούρη στην θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου, παρά τις αντιδράσεις στις οργανώσεις του κόμματος;  Η δημοκρατικότητα είναι ψευτοδίλημμα και το έλλειμμα δημοκρατίας στην χώρα έχει να κάνει κυρίως με ασυνεπείς πολιτικούς που άλλα λένε προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά. Η δική μας μεγάλη δύναμη , είναι η συνέπεια με την οποία υπηρετούμε διαχρονικά τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε προεκλογικά απέναντι στους πολίτες. Και αυτή η μεγάλη δύναμη θα μας επιτρέψει με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική να συνεχίσουμε και την επόμενη πενταετία.

Καταλήγοντας. Η κ. Γιαννούλη, πέρα από αυτά που εκφράζει το κόμμα στο οποίο ανήκει περί δήθεν γερμανών που θέλουν να ξεπουλήσουν σε εμάς ό,τι σαπίζει στις αποθήκες τους, συμφωνεί σε εξαιρετικά πολλά θέματα μαζί μας. Στα ΣΔΙΤ. Στην κομποστοποίηση. Στην ανακύκλωση. Στην διατύπωση της θέσης ότι χωματερές και δεματοποιητές πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν. Στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών σε ζητήματα υπεύθυνης διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων. Αφού ενημερωθεί σωστά, θεωρώ σκόπιμο να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο και να συζητήσουμε πάνω σε μια νέα βάση.