Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Παρέμβαση του Κώστα Κόλλια στη Βουλή για τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών από τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου



Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων ιδιοκτητών ακινήτων σε περιοχές της Κορινθίας από όπου διέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου. Αναφορικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Όταν ξεκίνησαν τα έργα για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από περιοχές της Κορινθίας, δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα, αρχικά με τη χάραξη, τα οποία σε μεγάλο βαθμό ξεπεράστηκαν με τη συνεργασία κατοίκων, τοπικών φορέων, ΔΕΣΦΑ και Υπουργείου. Στη συνέχεια, και όσο προχωρούσε το έργο, παρουσιάστηκαν προβλήματα με την καταβολή των αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων, από τα οποία περνούσε ο αγωγός.
Ο ΔΕΣΦΑ είναι υπεύθυνος για να αποζημιώνει τη λεγόμενη «ζώνη δουλείας», το μέρος δηλαδή των ιδιοκτησιών, το οποίο καταλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της κατασκευής, καθώς και να καταβάλει αποζημιώσεις για τα δέντρα ή τις καλλιέργειες που καταστρέφονται. Για το λόγο αυτό, τον περασμένο Ιούνιο, σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, είχα αναδείξει τα προβλήματα, ζητώντας από τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ να τοποθετηθεί στο θέμα των αποζημιώσεων, δίνοντας συγκεκριμένο πλάνο και χρονοδιάγραμμα για την καταβολή τους.
Επειδή υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαδικασία, επανήλθα στο θέμα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με τον νέο Διευθύνοντα του ΔΕΣΦΑ και παρουσία του αρμοδίου Υφυπουργού κ. Παπαγεωργίου. Πέρα από τις αποζημιώσεις, έθεσα και το ζήτημα των συμπληρωματικών εργασιών που πρέπει να υλοποιηθούν, βάσει συμβατικής υποχρέωσης, από τον ΔΕΣΦΑ. Αναφέρθηκα κυρίως σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το πέρασμα του αγωγού σε αγροτεμάχια και τα οποία εμποδίζουν την καλλιέργεια των κτημάτων.
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, η διαδικασία ξεκινά από την Περιφέρεια, η οποία συγκροτεί Επιτροπή ανά Νομό που καθορίζει τις τιμές, τόσο για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια, όσο και για τις καλλιέργειες. Στη συνέχεια, για όσες ιδιοκτησίες υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις της Περιφέρειας, ο ΔΕΣΦΑ καταθέτει τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών. Ο Διευθύνων με διαβεβαίωσε ότι ο ΔΕΣΦΑ, αμέσως μόλις λάβει τις αποφάσεις της Περιφέρειας, καταθέτει τα ποσά, και η διαδικασία ολοκληρώνεται με δικαστικές αποφάσεις. Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων και έχει προχωρήσει πολύ για τις καλλιέργειες. Οι οποίες εκκρεμότητες απομένουν αναμένεται να ολοκληρωθούν στο άμεσο προσεχές διάστημα και μάλιστα, εξ όσων πληροφορούμαι, οι τιμές που έχουν καθοριστεί μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές.
Θα συνεχίσω να παρακολουθώ το θέμα μέσω του ΔΕΣΦΑ και του Ταμείου Παρακαταθηκών, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι τα χρήματα κατατίθενται κανονικά και ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις. Παραμένω σε επικοινωνία με τους συμπολίτες μου ώστε, εάν τυχόν παρουσιαστεί οιοδήποτε πρόβλημα, να αντιμετωπιστεί άμεσα, ώστε η κατασκευή αυτού του μεγάλου έργου να συνεχιστεί απρόσκοπτα και με την αμέριστη συμπαράσταση της κορινθιακής κοινωνίας.»