Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Το Ξυλόκαστρο τιμά τον Προστάτη και Πολιούχο του Άγιο Μεγαλομάρτυρα Βλάσιο


 Αύριο Τρίτη 11 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά την Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Βλασίου, του οποίου η Μνήμη εορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα στο Ξυλόκαστρο καθώς ο Άγιος είναι Προστάτης και Πολιούχος της πόλεως.
Ο ναός του Αγ. Βλασίου, με τον περίφημο αρχιτεκτονικό του ρυθμό και την μοναδική αγιογράφησή του, είναι το διαμάντι της πόλης του Ξυλοκάστρου
Ο ναός κτίσθηκε επάνω σε παλαιό ναό του Αγ. Βλασίου τον 19ο αιώνα και είναι σύμφωνα με το πρότυπο της Μητρόπολης των Αθηνών. Ο βυζαντινός ρυθμός του ναού, με τον οχτάπλευρο ψηλό τρούλο του, τις κυλινδρικές οροφές του, τις επιβλητικές κολώνες, που καταλήγουν σε γραφικά τόξα, οι εναλλαγές και η συμμετρία στις διαστάσεις (μάκρος 25μ. και ύψος 24 μ.) χαρίζουν μεγαλοπρέπεια και χάρη στο ναό.  Για την συμπλήρωση του ναού καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια, για την κατασκευή ωραίου μαρμάρινου τέμπλου και για την ολοκληρωτική αγιογράφηση του ναού. Εγκαινιάσθηκε από το Μητροπολίτη Κορίνθου Βαρθολομαίο Γεωργιάδη το 1908.  Για τα σχέδια του δαπέδου και του τέμπλου και άμβωνος είναι των αρχιτεκτόνων–αρχαιολόγων Αναστασίου Ορλάνδου και Ευστ.Στίκα. Η αγιογράφηση έγινε από τους καταξιωμένους αγιογράφους Σπύρο Βασιλείου και Αγήνορα Αστεριάδη οι οποίοι άρχισαν προπολεμικά την αγιογράφηση και την τελείωσαν το 1960.  Ο Α. Ορλάνδος, Φ. Κόντογλου, Σ. Βασιλείου και Α. Αστεριάδης είναι τέσσερις μεγάλες φυσιογνωμίες που συναντήθηκαν στο ναό του Αγ. Βλασίου.
Σήμερα το απόγευμα ( παραμονή) στις 18:15 θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Θείου Κηρύγματος προεξάρχοντος του προσκληθέντος παρά του Σεβ. Μητροπολίτου κ. κ. Διονυσίου , Θεοφιλέστατου Επισκόπου Θαυμακού και Ηγουμένου της Ι. Μ. Ασωμάτων - Πετράκη κ. κ. Ιακώβου.
Αύριο Τρίτη εορτή του Αγίου στις 7:15 π.μ. θα τελεστεί Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία - Αρχιερατικό συλλείτουργο υπό του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Θαυμακού κ. κ. Ιακώβου μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου και Ποιμενάρχου μας κ. κ. Διονυσίου
Στις 9:45 το πρωί θα γίνε είσοδος των τοπικών αρχών και των επισήμων στον Ι. Ν. Αγ. Βλασίου, ενώ στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί η Λιτάνευση της Σεπτής και θαυματουργού εικόνος του Αγίου στις οδους του Ξυλοκάστρου και καιρού επιτρέποντος, η περιφορά θα ακολουθήσει, την εξής διαδρομή: Ιερός Ναός Αγίου Βλασίου – Π. Τσαλδάρη – Αραβαντινού – Ι. Ιωάννου – Λ. Φραντζή – Π. Τσαλδάρη – Πλατεία - Ιερός Ναός.
Της όλης πομπής προηγούνται Τροχονόμοι, η Φιλαρμονική και η ΙΕΡΑ ΕΙΚΟΝΑ, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, μαθητές & μαθήτριες των Λυκείων και ο χορός των ψαλτών.
Ακολουθούν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού, ο Ιερός Κλήρος οι Επίσημοι και οι Αρχές της πόλης, η εκκλησιαστική επιτροπή, άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος και προσκυνητές.
Τελετάρχες ορίζονται οι Υπάλληλοι των Υπηρεσιών του Δήμου κ.κ., Ιωάννης Σαλωνίτης και Βασίλειος Παρίδης.
Καλούνται οι ευσεβείς και φιλάγιοι χριστιανοί μας να μετάσχουν στις ιερές πανηγυρικές ακολουθίες για να λάβουν την ευλογία του πολιούχου μας Aγίου.