Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ο Σαμαράς απάντησε στη "Bild" για τους... πλούσιους Έλληνες

samaras
«Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην γερμανική εφημερίδα Bild, αναφερόμενος στα πρόσφατα δημοσιεύματα που ήθελαν τους Έλληνες να είναι κατά μέσο όρο πλουσιότεροι από τους Γερμανούς.
Σε προδημοσίευση αποσπάσματος της συνέντευξης η οποία θα δημοσιευθεί αύριο, η εφημερίδα, στην ηλεκτρονική έκδοσή της, παραθέτει σχόλιο του πρωθυπουργού επί της έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σσ. και όχι της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας, όπως αναφέρει, λανθασμένα, η Bild): «Η έρευνα δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης», τονίζει ο κ. Σαμαράς, ενώ επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας και, σε ό,τι αφορά την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει ότι δίνει στην χώρα επιπλέον δύναμη προκειμένου να πετύχει την επιστροφή («come back»).
Το πλήρες κείμενο του αποψινού δημοσιεύματος έχει ως εξής:

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλάει ξεκάθαρα! Στην αποκλειστική συνέντευξη στην Bild παίρνει θέση για την περιουσία των ελλήνων πολιτών, για πιθανά περαιτέρω πακέτα βοήθειας και για τα σχέδιά του για την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μόλις ξεκίνησε.
Ο Πρωθυπουργός Σαμαράς για …
…τους αριθμούς της Μπούντεσμπανκ κατά τους οποίους οι Έλληνες κατά μέσο όρο είναι πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς: «Η έρευνα δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης. Σε έξι χρόνια ύφεσης, το βιοτικό επίπεδο μειώθηκε κατά 40%, η ανεργία βρίσκεται στο 27%. Οι Έλληνες σίγουρα δεν είναι κατά μέσο όρο πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς!».
…τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ετοιμάσει ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα: «Δεν χρειαζόμαστε κανένα καινούργιο, τρίτο πακέτο βοήθειας! Κατά τα άλλα δεν έχω και καμία πληροφόρηση για το ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πράγματι προετοιμάζει ένα τρίτο πακέτο. Πετυχαίνουμε στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας τους στόχους – και λειτουργεί».
…τους στόχους του για την προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο: «Πρέπει να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και να σταθεροποιήσουμε περαιτέρω την νομισματική ένωση ώστε να εμποδίσουμε μελλοντικές κρίσεις. Η προεδρία στην ΕΕ μας δίνει επιπλέον δύναμη για να καταφέρουμε το ελληνικό «come back». Αισθανόμαστε περηφάνια που βρισκόμαστε σε μια τέτοια φάση στην προεδρία της ΕΕ».
«Δεν γνωρίζω για τρίτο πακέτο»
«Δεν γνωρίζω για τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle για την συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο.
«Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα με αφορμή τις δηλώσεις του ίδιου του γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε αλλά και την επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ προς τους βουλευτές, όπου γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ρωτά τον έλληνα πρωθυπουργό, εάν πράγματι η Ελλάδα έχει και πάλι ανάγκη οικονομικής στήριξης», αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Όχι, δεν χρειαζόμαστε βοήθεια, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας», τονίζει ο κ. Σαμαράς και προσθέτει ότι ο ίδιος δεν έχει καμιά πληροφορία ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζει στην πραγματικότητα ένα τρίτο πρόγραμμα. «Οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ήταν θετικές, ήταν αναγνώριση της προόδου, που έχουμε κάνει» επισημαίνει. «Στο τρέχον πρόγραμμα αγγίζουμε τους στόχους μας κι αυτό επενεργεί. Φυσικά και σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Είμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας για το πώς θα αντικατασταθούν. Αλλά αυτό είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Υπάρχει επίσης η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι σε περίπτωση που φτάσουμε στους στόχους μας, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπορούμε να υπολογίζουμε σε ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και χαμηλότερων τόκων. Αλλά όλα αυτά είναι δυνατότητες που έχουν προβλεφθεί στο τρέχον πρόγραμμα», αναφέρει ο κ.Σαμαράς.
«Σε ό,τι αφορά την πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ο Αντώνης Σαμαράς αποκρούει τον ισχυρισμό ότι προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό», επισημαίνει η Deutsche Welle: «Μόνο μέσα στο 2013 εφαρμόσαμε το μεγαλύτερο τμήμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιστοιχεί στο 76% του στόχου. Με βάση αυτό το ποσοστό δεν βλέπω σοβαρές καθυστερήσεις. Για μένα, ένα είναι σημαντικό. Όταν αρχές της θητείας μου σας έδωσα την πρώτη συνέντευξη, για πολλούς το ποτήρι ήταν μισοάδειο, τώρα είναι μισογεμάτο». Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι στην οικονομία πολλά εξαρτώνται από την ψυχολογία, συνεχίζει το δημοσίευμα της DW: «Μπορούμε να πούμε ήδη ότι οι επενδύσεις επιστρέφουν, ότι μεγάλες πολυεθνικές έχουν ήδη κάνει επενδύσεις ή ότι εξήγγειλαν συγκεκριμένα σχέδια. Πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ στον αριθμό των τουριστών και φέτος περιμένουμε ένα νέο ρεκόρ».

ysterografa.gr