Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Δεκαοκτώ οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Σαρδηνία

NUBIFRAGIO IN SARDEGNA, UNA DONNA MORTA E DISPERSI
Δεκαοκτώ είναι οι νεκροί του απολογισμού του φονικού κύματος κακοκαιρίας που έπληξε το νησί της Σαρδηνίας. Τέσσερα από τα θύματα ήταν παιδιά, ένα από τα οποία μόλις δύο ετών.
Πριν λίγο, ένα από τα πέντε άτομα που αγνοούνταν εντοπίσθηκε ζωντανό από τα σωστικά συνεργεία. Πρόκειται για κτηνοτρόφο που ζει στην ευρύτερη περιοχή του Νουόρο και αρνήθηκε να εγκαταλείψει την αγροικία του. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έγιναν γνωστά από την δημόσια τηλεόραση Rai, 2.700 πολίτες αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Το Νουόρο, το Οριστάνο και η Όλμπια, είναι οι πόλεις που υπέστησαν τις πιο εκτεταμένες ζημιές. Την ώρα αυτή, το κύμα σφοδρής κακοκαιρίας άρχισε να πλήττει τις νότιες περιφέρειες του νησιού και την Καλαβρία. Στο μεταξύ, ξεκίνησε αντιπαράθεση σε επίπεδο τοπικών παραγόντων οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν ελλιπής και πως θα έπρεπε να ληφθούν πιο σοβαρά υπόψη οι μετεωρολογικές προβλέψεις.
«Το ιταλικό κράτος είναι εδώ και κάνει ότι καλύτερο μπορεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα ο οποίος μετέβη στην πόλη της Όλμπια. «Διαθέσαμε είκοσι εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και θα στηρίξουμε, δυναμικά, την φάση της ανοικοδόμησης», πρόσθεσε ο Λέττα.
Μεγάλα προβλήματα παρουσιάζονται στην ηλεκτροδότηση και στο δίκτυο ύδρευσης του νησιού, ενώ μέρος των οδικών αρτηριών της Σαρδηνίας παραμένει κλειστό.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο οριστικός απολογισμός της τραγωδίας αυτής θα μπορέσει να γίνει γνωστός μόνον αύριο, όταν τα σωστικά συνεργεία θα έχουν καταφέρει να ελέγξουν όλες τις περιοχές της υπαίθρου οι οποίες επλήγησαν από τον τυφώνα «Κλεοπάτρα».

υστερογραφα