Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Αρβανιτόπουλος: Στο Καποδιστριακό υπάρχουν 313 υπάλληλοι με το ίδιο επίθετο – Τι θα γίνει με τους μισθούς των απεργών

Αρβανιτόπουλος: Στο Καποδιστριακό υπάρχουν 313 υπάλληλοι με το ίδιο επίθετο – Τι θα γίνει με τους μισθούς των απεργών
 Μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου, που έκρινε παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος περνάει στην αντεπίθεση, καταγγέλοντας μεταξύ άλλων ότι μόνο στο Καποδιστριακό υπάρχουν 313 υπάλληλοι που έχουν ακριβώς το ίδιο επίθετο. Σε εξέλιξη αυτήν την ώρα η συνεδρίαση των διοικητικών υπαλλήλων.

Η απεργία αυτή είναι εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και πρέπει να σταματήσει”, ανέφερε χαρακτηριστικά στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο υπουργός Παιδείας τονίζοντας ότι “η διαθεσιμότητα είναι ένα μέτρο κοινωνικό και είναι αναγκαίο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας”.

Μάλιστα προχώρησε και σε καταγγελίες για αθρόες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις που διπλασίασαν το προσωπικό τα δέκα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά είπε “είχαμε αθρόες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις που διπλασίασαν το προσωπικό τα δέκα τελευταία χρόνια. Από τις πανεπιστημιακές αρχές έγιναν, βέβαια”.
Και στη συνέχεια αναρωτήθηκε: “Γιατί υπάρχει τόση ένταση από μια χούφτα ανθρώπων στο Καποδιστριακό. Πάμε να κρύψουμε τα άπλυτα κάτω από το χαλί; Μόνο στο Καποδιστριακό, αν δείτε τους υπαλλήλους, υπάρχουν 313 περιπτώσεις με το ίδιο ακριβώς επίθετο, συνεπωνυμίες”.
Άνοιξαν τρεις σχολές στο Πολυτεχνείο, ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις σε πολλά πανεπιστήμια
Ανεφέρε, δε, πως “όταν ζητήθηκε από τα πανεπιστήμια να αυτοαξιολογηθούν για τις δομές, τους ανθρώπους και τις διαδικασίες και να μας πουν 36 ιδρύματα που έχουν υπεράριθμους και που έχουν ελλείψεις όλα έδειξαν ότι θέλουν και άλλους διοικητικούς”.
Επίσης επισήμανε ότι στο Καποδιστριακό υπάρχουν 1.317 υπάλληλοι και με τη διαθεσιμότητα 800, τονίζοντας ότι “12 μόνο έχουν μπει μέσω ΑΣΕΠ”.

Το σκεπτικό της απόφασης του Πρωτοδικείου
Για λόγους μη εφαρμογής της νομοθεσίας για την κήρυξη απεργίας, έκρινε το Πρωτοδικείο παράνομη την απεργιακή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.
Το δικαστήριο έκρινε, συγκεκριμένα, ότι η απεργία είναι παράνομη καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν κοινοποίησαν εγκαίρως τα αιτήματά τους στα αρμόδια υπουργεία, δεν προχώρησαν σε κοινοποίηση της απόφασης για νέα κινητοποίηση τέσσερις ημέρες πριν, όπως ορίζει ο νόμος, στο υπουργείο Παιδείας και τέλος ότι δεν όρισαν προσωπικό ασφαλείας.
Αντίγραφο της απόφασης ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να λάβει και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου.

Τι θα γίνει με την καταβολή των μισθών των απεργών
Αναφορικά με την καταβολή των αποδοχών των διοικητικών υπαλλήλων παρά το γεγονός ότι απεργούν ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είπε πως από τις 18 Οκτωβρίου έχει στείλει έγγραφο στους πρυτάνεις ώστε να προχωρήσουν στις ανάλογες περικοπές. Ωστόσο έλαβε την απάντηση πως με κλειστές τις διοικητικές υπηρεσίες κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν προς το παρόν.
Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε πως η παρακράτηση των αποδοχών λόγω απεργίας θα γίνει αναδρομικά τονίζοντας με νόημα πως εάν οι πρυτάνεις δεν πράξουν κάτι τέτοιο μετά το άνοιγμα των διοικητικών υπηρεσιών "θα πάνε για παράβαση καθήκοντος".

Ευθύνες στον πρύτανη αν χαθεί το εξάμηνο
Επέρριψε, μάλιστα, ευθύνες στον πρύτανη του Καποδιστριακού εάν χαθεί το εξάμηνο, καλώντας τον να ανοίξει το Πανεπιστήμιο μετά και τη δεύτερη δικαστική απόφαση. Ο κ.Αρβανιτόπουλος είπε πως χρειάζεται βούληση από τις πρυτανικές Αρχές για να ξεκινήσουν μαθήματα και εξετάσεις, ενώ έστειλε μήνυμα στον πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, ζητώντας του να κάνει "ό,τι είναι στο χέρι του για να μη χαθεί το εξάμηνο» καθώς σε διαφορετική περίπτωση «θα φέρει ακεραία την ευθύνη".

"Ανοίξτε τις σχολές"
Κάλεσε τους καθηγητές και τους φοιτητές να πάνε στις Σχολές τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρέπει να "σηκωθεί η μπάρα" της εισόδου, προσθέτοντας πως οι πρυτάνεις θα πρέπει να εξασφαλίσουν την τάξη στα ιδρύματά τους.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει η Πολιτεία στην περίπτωση που οι πρυτάνεις δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ομαλή πρόσβαση του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών, ο Κωνσταντίνους Αρβανιτόπουλος, είπε ότι ο νόμος είναι σαφής και πως η Πολιτεία θα προσέξει "να μην υπάρχουν τραμπουκισμο".

newsit.gr