Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Βενιζέλος: Το χάσμα γεφυρώνεται

Evangelos-Venizelos
Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σημερινή συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά, και τη μίνι κυβερνητική σύσκεψη.
Από άτυπη ενημέρωση που έγινε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, προκύπτουν τα εξής:

Ευ. Βενιζέλος: Η προετοιμασία πάει καλά. Το πλαίσιο είναι  σαφέστατο, όχι δημοσιονομικά μέτρα, όχι περικοπές μισθών και συντάξεων, πολύ καθαρά.  Συζητήσαμε και θέλουμε να προωθήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι πολύ καθαρό το μήνυμα σε σχέση με θέματα κοινωνικής ευαισθησίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ζήτημα των πλειστηριασμών, δηλαδή αυτό που έχουμε πει η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού θα προστατεύεται. Αυτό θα γίνει πράξη και θα νομοθετηθεί σαφέστατα.
Ζητήματα επίσης που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις δεν θα θιγούν.
Μιλήσαμε διεξοδικά ξανά για τον ειδικό φόρο ακινήτων. Έχει γίνει μία πολύ καλή δουλειά και υπάρχει σύγκλιση και σχετική ικανοποίηση και των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και η συζήτηση στη Βουλή θα αναδείξει την πραγματικότητα των ρυθμίσεων γιατί γράφονται πάρα πολλά που είναι ανακριβή. Εδώ υπήρχαν άνθρωποι που τους είχα δει, παραγωγικοί φορείς που νόμιζαν ότι η επιβάρυνση είναι επί τοις εκατό ενώ είναι επί τοις χιλίοις.
Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Εργασίας το είδαμε διεξοδικά, που είναι διαρθρωτικά όλα. Είναι μέτρα διαφάνειας , είσπραξης κλπ. Το πακέτο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο που έχουμε πει. Αμυντική βιομηχανία επίσης στο πλαίσιο που έχουμε πει. Δηλαδή η πρόταση που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην κ. Γεννηματά και στο Υπουργείο Οικονομικών.
Δημοσιογράφος: Mε μείωση;
Eυ. Βενιζέλος: Aυτό είναι μέσα στην εκλογίκευση και τη διαχείριση. Και για την ΕΛΒΟ το ίδιο και για την ΛΑΡΚΟ είδαμε το σχήμα.
Δημοσιογράφος: Η αίσθησή σας είναι η απόσταση ανάμεσα στο δημοσιονομικό κενό που λέμε εμείς γεφυρώνεται;
Ευ.Βενιζέλος: Γεφυρώνεται και εν πάση περιπτώσει εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε την τεράστια επιτυχία η οποία είναι πρωτοφανής. Εδώ η Ελλάδα το 2014 θα είναι όχι μόνο με όρους πρωτογενούς πλεονάσματος σε εντυπωσιακό επίπεδο αλλά και με όρους δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από την επιτήρηση. Θα είναι κάτω από το 3%. Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί.
Και φυσικά όλοι αυτοί οι στόχοι, όπως έχω πει κατ΄ επανάληψη, είναι στόχοι που απορρέουν  το χρέος. Από τη μελέτη της βιωσιμότητας.  Δεν μπορεί όμως ποτέ να βλέπεις μόνο τον αριθμητή των δημοσιονομικών στόχων, υπάρχει και ένας παρονομαστής  που προβλέπει  ρυθμούς ανάπτυξης. Μόνον έτσι παράγεται το αριθμητικό αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης.
Και βέβαια θα δούμε και άλλα μέτρα διαρθρωτικά, τα οποία είναι μέτρα εκσυγχρονισμού της λειτουργίας  της οικονομίας, τα οποία είναι επωφελή  για την κοινωνία διότι είναι μέτρα ,στην πραγματικότητα, μείωσης των τιμών. Οδηγούν στη μείωση των τιμών.
Υπάρχουν συνεπώς πολύ σαφείς κόκκινες γραμμές:
-Όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα με περικοπή μισθών και συντάξεων
-Ρύθμιση για τον Ενιαίο φόρο ακινήτων αποδεκτή από τις Κ.Ο των δύο κομμάτων
-προστασία πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού
-Όχι ομαδικές απολύσεις
Υπάρχουν επίσης θετικές πρωτοβουλίες. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 φαίνεται να είναι τελικά  κάπως μεγαλύτερο ,άρα μπορούμε να αρχίσουμε πλέον τη σταδιακή αποκατάσταση αδικιών και την ενίσχυση κρίσιμων ομάδων. Και επίσης υπάρχουν περιθώρια να ψηφιστούν μέτρα που, σπάζοντας αγκυλώσεις, μπορούν να μειώσουν τις τιμές.
Ο Ευ. Βενιζέλος πρότεινε να διεξαχθεί μεγάλη σύσκεψη για τη φοροδιαφυγή και τον έλεγχο στις μεγάλες περιπτώσεις και αυτό θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.
 ysterografa.gr