Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Πέτρος Τατούλης για τον προϋπολογισμό του 2014: «Μειώσαμε τις δαπάνες στο μισό, υλοποιούμε το πιο ενισχυμένο διαχρονικά Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την ώρα της πιο μεγάλης κρίσης»



«Βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού 2014 είναι ότι με μηδενικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε εθνικό επίπεδο, όπως άλλωστε και το 2012 και το 2013, καταφέρνουμε να εκτελούμε τέτοιο πρόγραμμα και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από αυτά που παραλάβαμε» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά τη συζήτηση και υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2014 από το Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 και πρόσθεσε ότι «στο επίτευγμά μας αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων των προηγούμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων  σε συνδυασμό με την κατά 67% μείωση των ΚΑΠ».
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό για το 2014 ως «δυναμικό», που συμπληρώνει το σύνολο του έργου της Περιφέρειας, η οποία παρά τις αντιξοότητες κινείται δραστήρια και αποφασιστικά.
Τις πιστώσεις που μεταφέρονται ως πλεόνασμα ο κ. Τατούλης τις απέδωσε στην ανθρώπινη αδυναμία των στελεχών των υπηρεσιών να αξιοποιηθούν όλοι αυτοί οι πόροι τη δεδομένη χρονική στιγμή και στην εμπλοκή των εκταμιεύσεων από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου.
Αναφερόμενος στη σχέση της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη και του προϋπολογισμού, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι μέσω αυτής έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων εφάπαξ 4,5 δις ευρώ και 2 δις σε ετήσια βάση προσδίδοντας βιωσιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία διαφορετικά δεν θα υπήρχε.
Ο κ. Τατούλης άσκησε κριτική για τις απόψεις που ακούστηκαν σχετικά με πρόβλεψη κωδικού για την παιδεία και την υγεία, εφόσον οι Περιφέρειες δεν διαθέτουν τέτοιες αρμοδιότητες, και για το συσχετισμό με τους πόρους του ΕΣΠΑ, το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα.
«Πετύχαμε σε δύσκολα χρόνια να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες πιστώσεις για να υλοποιηθούν σημαντικά έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυτή είναι η ευθύνη μας, αυτή είναι η εντολή των πολιτών προς εμάς», δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης.