Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Οι συλλήψεις και οι αποκαλύψεις δε σκότωσαν τη Χρυσή Αυγή – Τι δείχνουν δυο νέες δημοσκοπήσεις

Xrysh-Aygh
Μόνο προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα δυο δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής σε πανελλαδικό επίπεδο.

Και οι δυο, δίνουν οριακό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας για τη Χρυσή Αυγή είναι που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Παρά τις αποκαλύψεις, παρά τη συμπεριφορά των μελών της Χρυσής Αυγής (βλ. σφαλιάρες και κλωτσιές Κασιδιάρη, φτυσίματα και σπρωξίματα Ζαρούλια, απειλές Παναγιώταρου και Μίχου), τα ποσοστά του κόμματος εμφανίζουν κάμψει αλλά παραμένουν στο επίπεδο του 7%!

Η μία δημοσκόπηση έγινε από την εταιρία GPO για το MEGA (3 - 7 Οκτωβρίου) και η δεύτερη από την εταιρία MRB για το STAR και την ιστοσελίδα enikos.gr (1-3 Οκτωβρίου).
Στην έρευνα της GPO, η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 7,8%, με το 19,9% των ερωτηθέντων να θεωρεί πως δεν ήταν δικαιολογημένη η σύλληψη του ηγέτη και των μελών της Χρυσής Αυγής και το 76,6% θεωρεί πως ήταν.

Το 26,5% απαντά πως η Χρυσή Αυγή δεν αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, αντίθετα από το 72,1% που απαντάει πως είναι. 1,4% των ερωτηθέντων απάντησαν Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ!

Σε ερωτήματα σχετικά με το αν υπήρξε ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή, το 78,3% των ερωτηθέντων απαντάει ότι υπήρξε ανοχή από την πλευρά του κράτους, το 68,6% από την πλευρά της Δικαιοσύνης και το 73,4% απ την πλευρά της κοινωνίας.
Εξάλλου, το 60,1% εκτιμά ότι «οι συλλήψεις δεν σημαίνουν το πολιτικό τέλος της Χρυσής Αυγής».

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση,  δίνει 21,% στη Νέα Δημοκρατία και 20,5% στον ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή παραμένει στην τρίτη θέση με 7,8%, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 6%, το ΚΚΕ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5% , η ΔΗΜΑΡ με 4,2%,  η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα με 1%, Άλλο κόμμα με 4,3%, αποχή  7%, ΛΕΥΚΟ / ΑΚΥΡΟ 3% και η ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ  ΨΗΦΟΣ 13,6%.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά επέλεξε το 44,4% των ερωτηθέντων, έναντι 30,4% που διάλεξε τον Αλέξη Τσίπρα. Κανέναν από τους δύο απάντησε το 23,7% των ερωτηθέντων.

Προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου έχει η ΝΔ και στη δεύτερη δημοσκόπηση, της εταιρίας MRB για το “STAR”.
Στο ερώτημα «αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή τι θα ψηφίζατε;», το 21,8% των ερωτηθέντων απαντάει ΝΔ και το 21,2% ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,9% , ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,8% , η ΔΗΜΑΡ με 3,6%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,%, Άλλο κόμμα με 7% και η ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΨΗΦΟΣ 23,5%.
Στην οικονομική κρίση αποδίδει ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών την άνοδο της Χρυσής Αυγής, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της “MRB”
Πιο συγκεκριμένα, το 48% των πολιτών θεωρεί ότι η εθνικιστική οργάνωση του Νίκου Μιχαλολιάκου, που διώκεται από τη Δικαιοσύνη για δράσεις εγκληματικής οργάνωσης, πέτυχε να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της, και βοηθήθηκε στην άνοδο αυτή από την οικονομική κρίση και το αίσθημα οικονομικού αποκλεισμού.
Στην ερώτηση περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς με 36,6% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 25,1%. Κανένας από τους δυο, απαντάει το 34,8% και 'Αλλος/ΔΞ/ΔΑ το 3,5%.