Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Οι δημοσκοπήσ​εις ενθαρρύνου​ν τις ανεξάρτητε​ς υποψηφιότη​τες στους ΟΤΑ

Ολες οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις διώξεις εναντίον βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής επιβεβαιώνουν τη σκλήρυνση του διπολισμού, τη μεγάλη πίεση που δέχονται τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και την αντοχή του κόμματος του Ν. Μιχαλολιάκου που χάνει δυνάμεις αλλά παραμένει στην τρίτη θέση.
Η ρευστότητα είναι έντονη, οι επαγγελματίες-αναλυτές των δημοσκοπήσεων υποστηρίζουν ότι είναι νωρίς ακόμη για οριστικά συμπεράσματα και σε κάθε περίπτωση ακόμη ακόμη και η πρωτιά που ανέκτησε η ΝΔ θεωρείται εύθραυστη. Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό άρνησης συμμετοχής στις δημοσκοπήσεις, κάτι που δυσχεραίνει την εξαγωγή ασφαλών εκτιμήσεων.
Με αυτά τα δεδομένα, κυριαρχεί στα κομματικά επιτελεία η εκτίμηση ότι οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανταποκρίνονται στο ζητούμενο των τοπικών κοινωνιών. Από τη στιγμή που, παρά την πόλωση, η συσπείρωση των ψηφοφόρων των μεγάλων κομμάτων είναι οριακή, δεν διαφαίνεται ότι τα χρίσματα θα έχουν να προσφέρουν στους διεκδικητές των περιφερειών και των δήμων. Για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ οι στήριξη ανεξάρτητων υποψήφιων είναι μονόδρομος προκειμένου να αποφύγουν ένα εκλογικό ναυάγιο, αλλά επίσης για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, με την εξαίρεση των μεγάλων δήμων και των περιφεριών, όπου η μάχη θα είναι πολιτική, δεν προκύπτει γόνιμο έδαφος για καθαρά κομματικούς υποψήφιους.
Ακόμη και η αξιωματική αντιπολίτευση που έχει αποφασίσει να πολιτικοποιήσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πιθανό να οδηγηθεί σε δεύτερες σκέψεις μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει το προβάδισμα που πέτυχε στις αρχές του φθινοπώρου. Αλλά και η Συγγρού έχει κάθε λόγο να επενδύσει στην αποπολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών γιατί η γαλάζια υπεροχή μετά τις συλλήψεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής είναι οριακή και όχι στέρεη, αφού δεν οφείλεται σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολλών.

aftodioikisi.gr