Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ο Σαμαράς “ανοίγει το παιχνίδι” στο Ισραήλ

Antonis-Samaras-Joe-Biden
(Photo Eurokinissi)
Από το Μουσείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος ξεκινάει σήμερα το πρωί το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ. Ένα στρατηγικής σημασίας άνοιγμα από την πλευρά της Αθήνας στο Τελ Αβίβ, σε μια στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα διεκδικεί να διαδραματίσει ρόλο δύναμης σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, που… φλέγεται, στο περιθώριο της επιτάχυνσης του βηματισμού για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την καταγραφή δυο τριμήνων ανάπτυξης, και τη διεκδίκηση πολιτικής διαπραγμάτευσης και λύσης στο ελληνικό ζήτημα, με επιστροφή στις αγορές για απευθείας δανεισμό, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Στο Ισραήλ ο Αντώνης Σαμαράς… δεν είναι μόνος του, καθώς μαζί του βρίσκεται στο Τελ Αβίβ πολυπληθές κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης, για το κοινό υπουργικό συμβούλιο με τους υπουργούς της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά και για την υπογραφή μιας σειράς σημαντικών συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών.
Το πρώτο κοινό υπουργικό συμβούλιο των δυο κυβερνήσεων θα συγκληθεί το μεσημέρι, στον απόηχο των εξελίξεων με την επιχείρηση εξάρθρωσης της Χρυσής Αυγής, ενός θέματος που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του ενδιαφέροντος για το Ισραήλ, πάγιο αίτημα του οποίου ήταν η δίωξη και τιμωρία των θιασωτών του ναζισμού.
Στην κορυφή της ατζέντας του Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις, οι επενδύσεις και η κοινή γεωστρατηγική του άξονα Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ, για την αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ έρχεται στον απόηχο των σημαντικών επαφών που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την ενίσχυση της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας, μεταξύ άλλων και με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Παράλληλα με το κοινό υπουργικό συμβούλιο, θα συνεδριάσει και ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματικό φόρουμ, με τη συμμετοχή 101 εκπροσώπων εταιρειών. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει στο φόρουμ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα και τις δυνατότητες για κοινές συνέργειες επιχειρηματιών των δύο χωρών.
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν οι Υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

ysterografa.gr