Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Το εναλλακτικό σχέδιο για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ – Τι αποφάσισαν Σαμαράς και Βενιζέλος

- Συγχώνευση και μια γραμμή παραγωγής από ΕΑΣ-ΕΛΒΟ
- Πώληση της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτη
- Κόκκινη γραμμή από το Μαξίμου στην Τρόικα 
 - Πολιτική απόφαση θα ζητήσει ο Σαμαράς

Το χαρτί της πτώσης της Κυβέρνησης υπό το βάρος των αντιδράσεων ετοιμάζεται να παίξει το Μαξίμου έναντι των δανειστών μας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως όλα δείχνουν φέρεται αποφασισμένος να αναλάβει ο ίδιος το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για την τύχη της αμυντικής βιομηχανίας.

Αν και μέσω διαρροής έγινε γνωστό το μπλόκο της τρόικας στο σχέδιο της κυβέρνησης που προέβλεπε εκκαθάριση εν λειτουργία, όλα δείχνουν ότι Σαμαράς και Βενιζέλος ήταν ενήμεροι από νωρίτερα.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι μετά την τελευταία τους συνάντηση δεν έκαναν δηλώσεις.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση γνώριζε και ήδη οι δύο άνδρες είχαν βάλει μπρος το εναλλακτικό σχέδιο.

Αυτό προβλέπει συγχώνευση των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και να συνεχίσει να υπάρχει μια έστω γραμμή παραγωγής από τις δύο εταιρείες.

Αυτό θα επιχειρήσει να περάσει ο Αντώνης Σαμαράς, επικαλούμενος την πολιτική αστάθεια. Η εκμετάλλευση του λουκέτου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τα... δεξιά του γεγονότος ότι η χώρα θα μείνει χωρίς αμυντική βιομηχανία, δίνει στον Α. Σαμαρά ένα χαρτί έναντι της τρόικας για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.


Το Μαξίμου επιθυμεί πολιτική και όχι λογιστική διαπραγμάτευση.
 
Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους είναι βέβαιο ότι πολλοί θα βρεθούν εκτός, ωστόσο εάν παραμείνει μια γραμμή παραγωγής θα είναι πολλοί εκείνοι που θα συνεχίσουν να εργάζονται.

Παράλληλα όμως πρέπει να αναζητηθεί λύση και στο θέμα των κρατικών επιχορηγήσεων οι οποίες αν και παράνομες είναι οι μόνες που διατηρούν στη ζωή τις δύο επιχειρήσεις. Είναι όμως αυτές που δημιουργούν με την τρόικα και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Στα ΕΑΣ οι παράνομες ενισχύσεις από το κράτος φτάνουν τα 1,1 δισ ευρώ, ενώ και η ΕΛΒΟ αναμένεται να κλείσει εφέτος με έλλειμμα κοντά στα 15 εκατομμύρια.

 newsit.gr