Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Βενιζέλος: Η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα

venizelos
Μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της δημοκρατικής παράταξης, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς, έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του για 39η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ έχει συνείδηση της ευθύνης του, αλλά παραμένει «ενωμένο, υπεύθυνο, σταθερό ιδεολογικά, υπερήφανο για τη διαδρομή και το έργο του, με συνείδηση των αρνητικών όψεων».

Παράλληλα, έκανε κάλεσμα σε όλους εκείνους που θέλουν τη μεγάλη κεντροαριστερά της ευθύνης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε σε όλες τις «δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, θυμωμένες, σε απόγνωση, απομακρυσμένες από την πολιτική, εγκλωβισμένες στον απλουστευτικό συνομωσιολογικό και φασίζοντα λόγο» ενώ σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ έχει συνείδηση της ευθύνης του και την αναλαμβάνει χωρίς κανένα ηγεμονισμό.
Στην αρχή της ομιλίας του σημείωσε ακόμη πως:
«Χθες και σήμερα τιμούμε τον Ανδρέα Παπανδρέου, τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ, όλες και όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την Πατρίδα και τη δημοκρατική παράταξη όχι μόνο τα τελευταία σαράντα χρόνια ,αλλά  σ’ όλη την   διαδρομή  της πολιτικής  ιστορίας του τόπου.
Τιμούμε τους παρόντες και την μνήμη εκείνων που έφυγαν: της Μελίνας, του Γιώργου Γεννηματά, του Γιάννη Αλευρά, του Ανάσταση Πεπονή, του Αντώνη Τρίτση και τόσων άλλων.
Τους τιμούμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Ουσιαστικότερο και βαθύτερο πιστεύω. Με ένα επιστημονικό και πολιτικό συνέδριο. Με μια άσκηση ιστορικής αυτογνωσίας για την περίοδο της μεταπολίτευσης και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ.
Η κρίση μας επιβάλλει να ξαναγνωριστούμε.  Και εμείς λοιπόν ξαναγνωριζόμαστε αλλά δεν ξεχνάμε. Μελετούμε αλλά δεν εξωραΐζουμε  την ιστορία μας. Αναμετριόμαστε με το αληθινό πρόσωπο της κοινωνίας, της οικονομίας, των θεσμών, της πολιτικής τα τελευταία  σαράντα χρόνια. Κυρίως όμως αναμετριόμαστε με τις  προκλήσεις  της δύσκολης συγκυρίας που πρέπει να δώσει τη θέση της  στην επίκληση  του μέλλοντος για την πατρίδα μας και την παράταξη μας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη Μεταπολίτευση «την καλύτερη περίοδο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους», αφού όπως είπε ενισχύθηκε το κράτος δικαίου, εγκαθιδρύθηκε το κοινωνικό κράτος, διασφαλίστηκε η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
«Όλα αυτά» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος συνδέονται με τις πολιτικές επιλογές και τις αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο όπως τόνισε αυτό «δεν μας κάνει να να αγνοούμε τις αρνητικές όψεις της Μεταπολίτευσης».
Όπως τόνισε, για το ΠΑΣΟΚ, η πιο επώδυνη πτυχή της κρίσης είναι το ότι συγκρούστηκε «με ένα  μεγάλο μέρος της ίδιας της κοινωνικής και εκλογικής του βάσης» και συμπλήρωσε: «Η σκληρή δοκιμασία μίας σχέσης...

ysterografa.gr