Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Η Συρία εκλέγει… τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ

White-House-Oval-Office
Twitter @EmOikonomidis
Η πολιτική αριθμητική δεν αποτελεί αφηρημένη έννοια και παράγοντα (συν) διαμόρφωσης των εξελίξεων. Εδράζεται σε ένα φαινόμενο ντόμινο, που ξεκινάει από τις διαθέσεις της κοινωνίας, και μορφοποιείται ως διαμόρφωση πολιτικών συσχετισμών κατά τρόπο που να βρίσκονται πιο κοντά σε αυτές τις διαθέσεις των πολιτών. Που φυσικά, μεταφράζονται σε εκλογική συμπεριφορά μπροστά στις εκάστοτε κάλπες.

Το θέμα της Συρίας, είναι πολύ πιθανό να διαμορφώνει από σήμερα το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκλογή του διαδόχου του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, στις προεδρικές εκλογές του 2016. Με τους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, πόσο μάλλον να διαμορφώσουν ρεύμα υπεροχής, να ζυγίζουν με εξαιρετική προσοχή το τι θα ψηφίσουν στα δυο Σώματα του Κογκρέσου, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ επιμένουν ότι, ειδικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το “σπίτι του λαού” όπως αποκαλείται στις ΗΠΑ, παρόλο που βρίσκεται στον έλεγχο του παραδοσιακού… πολεμοχαρούς Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η πλειοψηφία που διαμορφώνεται είναι κατά της επέμβασης στη Συρία. Μια εκτίμηση φυσικά που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική ήττα που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες Αμερικανός Πρόεδρος.
Ακόμη όμως κι αν η επέμβαση υπερψηφιστεί οριακά, με το περίπου 60% της αμερικανικής κοινωνίας να δηλώνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις αντίθετο με τον πόλεμο, είναι βέβαιο ότι ειδικά κάποιοι από τους πολιτικούς της επόμενης γενιάς, θα επιχειρήσουν να συνθέσουν μια προσωπική, διακριτή ατζέντα, που θα βρίσκεται πιο κοντά στην κοινωνία. Δηλαδή τους ψηφοφόρους τους. Παρά στην… πολεμική βιομηχανία, δηλαδή τους χορηγούς τους.
Και η επιλογή αυτή δεν θα γίνει ρομαντικά, αλλά για λόγους πολιτικής επιβίωσης. Κάτι που σημαίνει ότι και οι… χορηγοί θα δείξουν κατανόηση.

ysterografa.gr