Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Λέττα: Επέμβαση στη Συρία θα επιδεινώσει τη λαθρομετανάστευση

letta
Η Ιταλία επεσήμανε σήμερα πως η ΕΕ στερείται μίας σαφούς κι επαρκούς θέσης γύρω από το πρόβλημα της μετανάστευσης και προειδοποίησε πως η κατάσταση είναι δυνατόν να επιδεινωθεί σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης στη Συρία.
«Αναμένω ότι η συριακή κρίση ενδέχεται να επιδεινώσει το πρόβλημα της μετανάστευσης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με την Σλοβένα ομόλογό του Αλένκα Μπράτουσεκ στο Μπλεντ (βόρεια Σλοβενία).
Η ΕΕ «ακόμη δεν έχει υιοθετήσει μία επαρκή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής», που αφορά την μαζική άφιξη προσφύγων στο έδαφός της, πρόσθεσε.
«Όπως πάντα, η Ιταλία θα αναλάβει το δικό της μερίδιο ευθύνης, όμως υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα», επεσήμανε ο Λέττα, προαναγγέλλοντας πως όταν η Ρώμη θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, το β’ εξάμηνο του 2014, θα προτάξει το θέμα στους στόχους της προκειμένου να υπάρξει μία κοινή προσέγγιση των Ευρωπαίων γι’ αυτό.
Ερωτηθείς για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και της Γαλλίας να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία, ο Λέττα δήλωσε πως κατανοεί τη θέση τους όμως, «η Ιταλία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία επέμβαση όσο το ΣΑ του ΟΗΕ δεν έχει επιβεβαιώσει ότι όντως χρησιμοποιήθηκαν» χημικά όπλα στις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.

υστερογραφα