Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Η Guardian ψάχνει ιστορίες... πείνας στην Ελλάδα!

Grrece-food-crisis
Twitter @EmOikonomidis
Η δημοσιογραφική προσέγγιση των πραγμάτων από τους Βρετανούς, είναι εν πολλοίς αντίστοιχη του χιούμορ τους: Φλεγματική. Επιχειρώντας να μπολιάσει συνήθως αυτά που δεν ταιριάζουν, και χωρίς επίσης να ζυγίζει και να σταθμίζει τις παράπλευρες παραμέτρους της ανάδειξης ενός θέματος.
Η Ελλάδα της κρίσης είναι θέμα πρώτης γραμμής για τα βρετανικά ΜΜΕ. Εντυπωσιάζει, συγκινεί, σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρει. Ειδικά από την αθέατη σκοπιά της, με περισσότερο προσωπικές, ανθρώπινου χαρακτήρα ιστορίες και αφηγήσεις, με τις οποίες να μπορεί να ταυτιστεί ο μέσος Βρετανός, ανεξαρτήτως του πόσο πιθανή θα ήταν μια τέτοια εξέλιξη.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο δημοσιογραφικού αυτοπροσδιορισμού, η βρετανική εφημερίδα “Guardian”  ανοίγει ένα section αφιερώματος, μέσω της δικτυακής έκδοσής της, για την Ελλάδα της κρίσης. Ζητώντας από συμπατριώτες που έχουν βιώσει υο δράμα ενός συσσιτίου, να κοινοποιήσουν στους Βρετανούς την ιστορία τους.
Να μοιραστούν μαζί τους μια ακραία μελαγχολική στιγμή, να την ξαναθυμηθούν, να γίνουν ουσιαστικά αφηγητές του προσωπικού δράματός τους, και μάλιστα με σχετική ψυχραιμία και αντικειμενικότητα. Λες και μιλούν για κάποιον… τρίτο, ή ξένο.
Ο πρόλογος που συνοδεύει την παραπάνω… αγγελία της “Guardian”, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: “Η οικονομική κρίση συνεχίζει να επηρεάζει τους Έλληνες πολίτες αυτό το καλοκαίρι, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τις διακοπές της, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν οικογένειες που παλεύουν να βρουν φαγητό για τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.
Είστε μια οικογένεια, ή γονέας επηρεασμένος από την κρίση, και χρησιμοποιείτε συσσίτια; Είστε κάποιος δημόσιος φορέας ή εθελοντικός οργανισμός που βοηθάει τις οικογένειες να ανταπεξέλθουν στην κρίση;
Θέλουμε τις ιστορίες σας, καθώς και την πραγματική εικόνα για την κατάσταση των οικογενειών σε όλη τη χώρα, αυτό το καλοκαίρι. Μοιραστείτε την ιστορία σας μαζί μας”, αναφέρει μεταξύ άλλων η “Guardian”.
ysterografa.gr