Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο Αντ. Σαμαράς – Το πρόγραμμα της επίσκεψής του

Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο Αντ. Σαμαράς – Το πρόγραμμα της επίσκεψής του

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος αναχώρησε τη Δευτέρα, το βράδυ από την Αθήνα. Ο κ. Σαμαράς μετέβη στο ξενοδοχείο του, χωρίς να κάνει κάποια δήλωση.
Βασικός σκοπός της επίσκεψης του κ. Σαμαρά είναι η συνάντηση που θα έχει αύριο Πέμπτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Σήμερα, Τετάρτη, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί αυθημερόν στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να έχει επαφές με επικεφαλής μεγάλων ελληνομερικανικών επενδυτικών ομίλων. Την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο, στις 22.00 ώρα Ελλάδος, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο και αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη.
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις.
Επίσης θα επισκεφτεί το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι και θα δει τις εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Συνάντηση και με τον Τζον Κέρι
Όπως έγινε γνωστό, πριν από τη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Η συνάντηση Σαμαρά-Κέρι θα γίνει την Πέμπτη το μεσημέρι, τοπική ώρα, και θα προηγηθεί της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.
Όπως μετέδωσε το Mega, η συνάντηση αποτελεί χειρονομία της αμερικανικής πλευράς και για να ενισχυθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού, αλλά και για να δοθεί περισσότερος χρόνος στον πρόεδρο Ομπάμα και στον κ. Σαμαρά για να ασχοληθούν με την οικονομία και τα θέματα ενέργειας.
 Όμως σήμερα έγινε επίσης γνωστό ότι στην συνάντηση που θα έχει στις 10 το βράδυ της Πέμπτης, με τον αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, θα είναι παρών και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου.
Έτσι, εκτός από τα εθνικά αλλά και τα ενεργειακά θέματα ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει και επι της ουσίας για την οικονομία με τους αμερικανούς αξιωματούχους.
Σήμερα θα γίνουν επαφές στη Νεα Υόρκη, με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών ομίλων και εκεί θα υπάρξει «πρόσκληση» συμμετοχής στην εγχώρια ενεργειακή δραστηριότητα στο Ιόνιο.