Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

Απολύσεις: Κωδικός συμβασιούχοι

Στο στόχαστρο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπαίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος  διαθεσιμότητας – κινητικότητας περίπου 50.000 υπάλληλοι των οποίων η σύμβαση μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου, τη νομοθετική ρύθμιση της Βάσως Παπανδρέου, αλλά και όσων παραμένουν στην εργασία τους με ασφαλιστικά μέτρα.

Ειδικά οι δύο πρώτες κατηγορίες, θα αξιολογηθούν μεν  με βάση τα κριτήρια που καθορίστηκαν με την υπουργική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη,  εντούτοις υπολείπονται των συναδέλφων τους σε μόρια, καθώς δεν μοριοδοτούνται λόγω του τρόπου εισαγωγής τους, με αποτέλεσμα αυτομάτως να χάνουν 25 με 30 μόρια σε σχέση με όσους μπήκαν στο δημόσιο με το «σκληρό ΑΣΕΠ», δηλαδή γραπτούς διαγωνισμούς και σύστημα μορίων.
Σύμφωνα με την απόφαση , ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο αναδεικνύεται ως βαρύνουσα παράμετρος στην αξιολόγηση του υπαλλήλου. Την ανώτατη βαθμολόγηση λαμβάνουν οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με βάση τα στοιχεία που έχει το υπουργείο στα χέρια του, με το Προεδρικό Διάταγμα του Προκόπη Παυλόπουλου, 194/2005 εισήχθησαν στο Δημόσιο με σύμβαση αορίστου χρόνου περίπου 35.000 υπάλληλοι, ενώ με τη νομοθετική ρύθμιση της Βάσως Παπανδρέου περίπου 12. 000 με 15.000 περίπου υπάλληλοι.
Η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων δεν καλύπτεται νομικά από το Σύνταγμα, καθώς δεν θεωρούνται μόνιμοι υπαλλήλου Δημοσίου Δικαίου, αλλά Ιδιωτικού Δικαίου.
Στο στόχαστρο και οι  6.000 συμβασιούχοι, εκ των οποίων περίπου 3.500 στους ΟΤΑ,  που παραμένουν στη θέση τους, με προσωρινές διαταγές ασφαλιστικών μέτρων, καθώς, με βάση το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα   εκταμίευσης της δόσης, έως την 1η Νοεμβρίου 2013 πρέπει να έχουν εκδικαστεί όλες οι αγωγές των συμβασιούχων που εργάζονται σε δημόσιο ή ΟΤΑ, ενώ έως της 31 Δεκεμβρίου του έτους πρέπει να έχον εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις.
Αυτό ορίζει το άρθρο 106 του πολυνομοσχεδίου, δείχνοντας στην ουσία την έξοδο στους περίπου 6.000 συμβασιούχους, καθώς αν μέχρι τότε δεν έχει γίνει η εκδίκαση «αίρεται αυτοδικαίως το ασφαλιστικό μέτρο που έχει διαταχθεί».
Ωστόσο δεν είναι μόνο οι συμβασιούχοι που κινδυνεύουν να απολυθούν εφόσον ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Είναι και οι μετακλητοί  υπάλληλοι που για πολλά χρόνια και ως το 2009 υπηρετούσαν στα πολιτικά γραφεία για δύο συνεχόμενα χρόνια ή  διακεκομμένα και μονιμοποιήθηκαν με υπουργικές αποφάσεις σε  δημόσια υπηρεσία της επιλογής τους.
Να υπενθυμίσουμε ότι σε δημοσίευμα της «Real News» την Κυριακή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς, δηλώνει στην εφημερίδα ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώνει πάνω από 450.000 δημοσίους υπαλλήλους».
Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο οι μόνιμοι και συμβασιούχοι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα ανέρχονταν σε 618.709. Αριθμός που αναμένεται να μειωθεί με τις 2.000 απολύσεις που αναμένονται μέχρι τα τέλη του έτους αλλά και τους 11.000 από τους 25.000 «διαθέσιμους» του 2013 που είναι πιθανόν να απολυθούν οι αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων τους επόμενους μήνες αναμένεται να προσεγγίσει τους 600.000.

aftodioikisi.gr