Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

EKTAKTO: Ισχυρός σεισμός αναστάτωσε Αθήνα και Στερεά Ελλάδα

seismos
Ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή σε όλη την Κορινθία στην Αθήνα, “κουνώντας” πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 12.00. 
Η πρώτη εκτίμηση που δόθηκε κάνει λόγο για σεισμό 5,3 R με επίκεντρο την περιοχή της Αμφίκλειας.
 Ήταν λίγα μετά μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης (12:07) όταν ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα "χόρεψε" στους ρυθμούς του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε με επίκεντρο κοντά στη Λαμία. Αρχικά, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έκανε λόγο για σεισμό 5,3 Ρίχτερ αλλά στη συνέχεια "διόρθωσε" την εκτίμησή του σε 5,1R.
Ο ισχυρός σεισμός ήταν επιφανεικός με μόλις 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και είχε διάρκεια αρκετών δευτερολέπτων.
Λίγα λεπτά πριν από τη σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, 30 ΝΑ της Λαμίας, είχε προηγηθεί μια άλλη, ισχύος 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επίσης επιφανειακός και με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα έξω από την Αμφίκλεια.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο NewsIt για "δίδυμες" σεισμικές δόνήσεις.
Ο σεισμός ανάγκασε τους κατοίκους σε Λαμία, Καμμένα Βούρλα , Θήβα και άλλες περιοχές να βγουν από τα σπίτια τους, τρομοκρατημένοι. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Εύβοια.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ούτε και έχει γίνει κάποια κλήση στην Πυροσβεστική.

Μαρτυρίες για τον σεισμό υπάρχουν από πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η δόνηση καταγράφηκε πρώτα στο… Twitter, καθώς πολλοί χρήστες του μέσου την μετέδωσαν, νωρίτερα από τους σεισμογράφους.
Την είδηση του ισχυρού σεισμού της Αθήνας μετέδωσαν σε ανταποκρίσεις τους το πρακτορείο Reuters και το αραβικό δίκτυο Al Jajeera.