Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Νέα δόνηση 4,7 R το απόγευμα στη Στερεά Ελλάδα - Πάνω από 60 μετασεισμοί στην περιοχή

ΦΩΤΟ από το LamiaStar

Το απόγευμα, στις 16.44 σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 R.
 Η νέα σεισμική δόνηση είναι από τον ίδιο εστιακό χώρο της Αμφίκλειας, απ΄όπου προήλθε το μεσημέρι ο ισχυρός σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε αισθητός στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Εύβοιας.
 Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος,μέxρι στιγμής έχουν γίνει περισσότεροι από 60 μετασεισμοί, δύο εκ των οποίων άνω των 4 Ρίχτερ.

Δείτε εικόνες του LamiaStar από τις ζημιές που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας
:ΦΩΤΟ από το LamiaStar
Σοβαρές ζημιές έπαθε ένα σπίτι στην Κάτω Τιθορέα, ενώ δύο οικοδόμοι τραυματίστηκαν όταν την ώρα του σεισμού, κουνήθηκε η σκαλωσιά πάνω στην οποία βρίσκονταν και κατέληξαν στο έδαφος.
 Σύμφωνα με το LamiaReport, ο μεγάλος σεισμός προκάλεσε κατολισθήσεις στο επαρχιακό δίκτυο και ρωγμές σε πολλά σπίτια, κυρίως παλιά,στα χωριά της βόρειας Λοκρίδας.
 Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των ειδικών για τη μετασεισμική ακολουθία, αλλά και των μηχανικών για την κατάσταση των οικοδομών, οι κάτοικοι των χωριών παραμένουν στις πλατείες, ορισμένοι από αυτούς προετοιμάζονται να περάσουν τη νύχτα τους είτε σε δημοτικά σχολεία που έχουν ανοίξει είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Οι κάτοικοι της Λαμίας και των χωριών γύρω από την Αμφίκλεια βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες πανικόβλητοι. Οι δύο δονήσεις προκάλεσαν πτώσεις βράχων σε αρκετά σημεία της ευρύτερης περιοχής και κυρίως στις ιαματικές πηγές του Κονιαβίτη, στα Καμένα Βούρλα, όπου οι περίοικοι κάνουν λόγο για «βροχή βράχων», στην Τιθορέα και την Αμφίκλεια.
Αστυνομία, πυροσβεστική και αυτοδιοίκηση κινητοποιήθηκαν για εντοπισμό και καταγραφή τυχόν ζημιών από τη διπλή δόνηση. Έως στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές φθορές σε κατοικίες, πλην ενός παλαιού ακατοίκητου πλινθόκτιστου σπιτιού στο χωριό Δρυμαία, κοντά στην Αμφίκλεια. Μικρές ζημιές καταγράφηκαν και στα χωριά Ρεγγίνι και Κόμνηνα.
Σε κοινότητες κοντά στο επίκεντρο του σεισμού σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.

Σε περισσότερα από 300 σπίτια έχουν δηλωθεί ζημιές, αλλού ελαφρές και σε άλλα ιδιαίτερα σημαντικές.
Την ίδια στιγμή μηχανήματα των δήμων προσπαθούν να απομακρύνουν σημάδια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος σε διάφορους δρόμους όπου σημειώθηκε πτώση βράχων.

Αργά το απόγευμα στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, που έφθασε από την Αθήνα για να εκτιμήσει την κατάσταση και αύριο αναμένεται νέο κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης. Ακόμη στην περιοχή βρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο μηχανικών του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, οι οποίοι προχώρησαν ακόμη και σε αυτοψίες όπου χρειάστηκε για να δώσουν τις πρώτες συμβουλές στους κατοίκους των περιοχών, οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα, αλλά και να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους μηχανικούς των δήμων στις αυτοψίες.