Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ύμνος του CNN σε εννέα Ελληνικά νησιά

Γαλάζιο και λευκό στη Μήλο
 Δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα της κρίσης, του κουρέματος και της κακής οικονομίας που απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ. Υπάρχει και η Ελλάδα του τουρισμού, ο παράδεισος για χιλιάδες τουρίστες.
Αυτή τη φορά, το CNN αποφάσισε να... ψάξει και να βρει ποια από τα ελληνικά νησιά ταιριάζουν στους αναγνώστες του. 1.400 έχει η Ελλάδα άλλωστε.. αυτά είναι η καλύτερη περιουσία της.
 Και από αυτά, ο συντάκτης του αμερικανικού δικτύου ξεχώρισε εννέα. Όλα στις Κυκλάδες, που έχει και την καλύτερη σύνδεση με τον Πειραιά, όπως γράφει.
Το CNN χωρίζει σε... κατηγορίες τις εννέα επιλογές του:


Καλύτερο τοπίο: Σαντορίνη
Ένα νησί με τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Το ηφαίστειο, η Καλντέρα, η Κόκκινη παραλία, το ηλιοβασίλεμα στην Οία, τα γεμάτα ζωή Φηρά. Κάθε σούρουπο, η κοσμοσυρροή για να απολαύσουν οι τουρίστες τον ήλιο θα βυθίζεται στο Αιγαίο.
 
Καλύτερη νυχτερινή ζωή: Μύκονος
Τη θεωρεί «απάντηση» της Ελλάδας στην Ίμπιζα της Ισπανίας! Τα σοκάκια που είναι πάντα γεμάτα κόσμο, τα κοκτέιλ στη Μικρή Βενετία και όλα τα κλαμπ όπου μπορεί κανείς να γλεντήσει. Προτείνει να φάτε μακαρόνια με κοπανιστή (τυρί για τους μη μυημένους)

Ο πιο παραδοσιακός προορισμός για ζωή σε χωριό: Νάξος
Δεν είναι μόνο η Χώρα του νησιού, είναι τα 46 παραδοσιακά χωριά που αξίζει να δει κανείς σύμφωνα με το CNN. Για τους φούρνους και τα καφενεία, όπου ηλικιωμένοι πίνουν τον καφέ τους κάτω από τον ήλιο και μοιράζονται τις ιστορίες τους. Ο Κινίδαρος, το Χαλκί, η Απείρανθος, το Σαμαρδάκο, η Κεραμωτή.

Που να κάνετε kiteboard και windsurf: Πάρος
Πού αλλού, αφού εκεί φυσάει... πάντα! Το CNN έμαθε το μελτέμι, πως ο Τομ Χάνκς αγόρασε σπίτι στην Αντίπαρο, έμαθε την Πούντα, τη Χρυσή Ακτή, τη Σάντα Μαρία και πως η Πάρος μπορεί να είναι εξίσου κοσμοπολίτικη με τη Μύκονο

Οι καλύτερες παραλίες: Μήλος
Κάθε κυκλαδίτικο νησί έχει τις όμορφες παραλίες του, κανένα δεν υπόσχεται όσα η Μήλος σύμφωνα με τον συντάκτη. Άλλες έχουν λευκή κι άλλα μαύρη άμμο, άλλες είναι βραχώδεις. Τα νερά είναι από σμαραγδένια μέχρι καταγάλανα... Υπάρχουν 80 παραλίες, πολλές προσβάσιμες μόνο με πλοιαράκι. Προτείνονται: Σαρακήνικο, Τσιγκάρδο, Παλιοχώρι, Παπαφράγκας, Παλιόρεμα.
Καλύτερο νησί για τους λάτρεις της φύσης: Ικαρία
Το νησί που είναι γνωστό για τον μύθο του Ίκαρου και τα πολλά χρόνια ζωής των κατοίκων του. Ο συντάκτης έχει μείνει... άφωνος με την ποικιλομορφία της Ικαρία, που έχει ποτάμια και μικρές λίμνες, δάση με πεύκα και δρυς. Οι περίπατοι στα μονοπάτια που ενώνουν τα χωριά κάνουν τον επισκέπτη να γνωρίσει τον τρόπο ζωής των Ικαριωτών. Αναφέρει τα λουτρά της Θέρμα.


Το καλύτερο νησί για... Ροβινσώνες: Κουφονήσια
Επί της ουσίας είναι δυο νησιά: το άνω και το κάτω. Μοιάζουν ακατοίκητα, σαν ο τουρισμός να τα ξέχασε, ίσως γιατί το πλοίο κάνει 6 ώρες να φτάσει, γράφει ο συντάκτης. Η Χώρα διατηρεί το γνώρισμα του χωριού των ψαράδων. Δεν υπάρχουν πολλά να κάνεις, αλλά αυτή είναι η ιδέα... Μπορεί κανείς να πάει με καΐκι στην Κέρο ή απλά να απολαύσει τις παραλίες του νησιού.
 
Το καλύτερο νησί για ζευγάρια: Φολέγανδρος

Είναι καλύτερος προορισμός για... «πιτσουνάκια» και από τη Σαντορίνη. Δε συγκεντρώνει πλήθη και υπόσχεται μοναξιά, ήλιο και θάλασσα. Η Χώρα του νησιού, χτισμένη σε ένα λόφο 650 μέτρων, με τα παραδοσιακά λευκά σπίτια, τα γαϊδουράκια που παραμένουν το βασικό μέσο μεταφοράς. Εδώ έρχονται συγγραφείς και ζωγράφοι από την Ευρώπη για να βρουν έμπνευση. Highlight το σπήλαιο της Χρυσοσπηλιάς
 
Το νησί των καλοφαγάδων: Κρήτη
Η Άγρα Δύση της Ελλάδας όπως γράφει ο συντάκτης του άρθρου. Οι κάτοικοι διατηρούν μια ανεξαρτησία και αγαπούν τα όπλα (βλέπε: μπαλωθείς). Η Κρήτη είναι ευλογημένη με εύφορο έδαφος και καλλιέργειες που δεν έχουν «μολυνθεί» από τη βιομηχανική γεωργία. Θα είναι δύσκολο, γράφει, να φάτε κακό φαγητό σε κάποια ταβέρνα, έστω και τουριστική ή σε κάποιο καφενείο. Μην ξεχνάμε και τη ρακί, βεβαίως βεβαίως.