Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ




Συνάντηση μίας ώρας είχε σήμερα ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, μαζί και με όλα τα μέλη της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΟΑΣΕ.

Μετά τη συνάντηση ο Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:


«Με τον Παναγιότατο γνωρίζομαι 22 χρόνια, από τότε που ενθρονίστηκε ως ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ήμουν, μάλιστα, ο πρώτος δημοσιογράφος που του έκανε τηλεοπτική συνέντευξη διάρκειας μίας ώρας, με γυρίσματα και στο Φανάρι και στη Σχολή της Χάλκης.
Ήταν μία πολυδάπανη παραγωγή του ΑΝΤ1, η προετοιμασία της οποίας κράτησε πάνω από ένα μήνα, χρειάστηκε να κάνω πέντε ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη μέχρι να κερδίσω την εμπιστοσύνη του και να αποδεχθεί τη συνεντευξη, τα γυρίσματα κράτησαν τρεις ολόκληρες ημέρες και τα 12 μέλη των δύο συνεργείων που χρησιμοποίησα τα έφερα από την Αθήνα, μια που οι Τούρκοι, τότε, δεν έδειχναν ιδιαίτερη διάθεση για να μας παράσχουν τεχνική συνδρομή.
Θυμάμαι, μάλιστα, ότι με διάφορα προσχήματα μας κράτησαν ατελείωτες ώρες στο αεροδρόμιο και δεν μας έδιναν άδεια εισόδου στην Κωνσταντινούπολη, μέχρι που παρενέβη η τότε Υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού.
Πάντως, ανεξάρτητα και από τη δική του ταλαιπωρία στα γυρίσματα, ο Παναγιότατος θυμάται με ιδιαίτερη ικανοποίηση το τηλεοπτικό αποτέλεσμα εκείνου του εγχειρήματος. Τα λεγόμενά του ήταν το απόλυτο προφίλ του, το οποίο δεν έχει αλλοιωθεί μέχρι σήμερα, παραμένοντας μία προσωπικότητα της Ορθοδοξίας, παγκόσμιας εμβέλειας.
Η συζήτηση που είχε η Ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία με τον Παναγιότατο, ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και απόλυτα ειλικρινής.
Περιελάμβανε ένα μεγάλο πλέγμα ζητημάτων όπως οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την κυβέρνηση της Άγκυρας, οι σχέσεις με την Εκκλησία της Μόσχας, την Καθολική Εκκλησία και το νέο Πάπα και γενικότερα ζητήματα όπως αυτά των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Τιράνων.
Η δεοντολογία μου δεν μου επιτρέπει να μπω σε λεπτομέρειες της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης, με δεδομένο ότι το Φανάρι θα βγάλει το δικό του Δελτίο Τύπου, οπότε θα μείνουμε στο όποιο περιεχόμενό του.

Ο Παναγιότατος, επιπλέον, ζήτησε όσο γίνεται περισσότεροι Έλληνες να επισκέπτονται το Φανάρι και αν μπορούν να τελούν εδώ ακόμα και τα Μυστήρια του Γάμου ή της Βάπτισης, διότι η έλευση και η δραστηριότητα των Ορθόδοξων Χριστιανών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στέλνει μηνύματα και το βοηθά πολλαπλά για λόγους που είναι απόλυτα αντιληπτοί».
Υπενθυμίζεται ότι ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ ανέβασε χθες το μεσημέρι tweet με την πινακίδα που είχαν φτιάξει οι Τούρκοι στη θέση που καθόταν ο Πατριάρχης, ο οποίος συμμετείχε σε φόρουμ που οργάνωσε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση στα πλαίσια του ΟΑΣΕ με θέμα «Θρησκείες – Ξενοφοβία – Ρατσισμός».

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη οι Τούρκοι διοργανωτές τον παρουσίασαν με το κοσμικό του όνομα Δημήτρης Αρχοντώνης, παραλείποντας την Οικουμενικότητά του με τον απλό τίτλο Ανατολικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο.

Σημειώνεται ότι στην ομιλία του ο Παναγιότατος κ.κ. Βαρθολομαίος έδωσε τη δική του απάντηση, αναφερόμενος στο ρόλο του και στις δράσεις του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ, χωρίς να τολμήσει κανένας Τούρκος Βουλευτής να ανοίξει το στόμα του ή να θέσει ζήτημα.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ Μάκης Βορίδης προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη αναμνηστικά ενθυμήματα της Βουλής των Ελλήνων.
 

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΟ:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης το 1993 αεροβάφτισε στο Φανάρι την 40 ημερών  κόρη του Τέρενς Κουίκ, δίνοντάς της το όνομα Μαρία – Τερέζα.

Ο Πατριάρχης ρώτησε τον Τέρενς Κουίκ για την κόρη του, εκείνος απάντησε ότι ήδη έγινε 20 χρονών, έχει πολύ καλές επιδόσεις στις σπουδές της και σε ένα επόμενο ταξίδι θα την πάρει μαζί του στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει την ευλογία του.
«Όχι μόνο την ευλογία μου, αλλά να έρθει να παντρευτεί κιόλας εδώ», απάντησε με έκδηλη ευχάριστη διάθεση ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.