Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Μαζί στον Λευκό Οίκο Σαμαράς και Βενιζέλος

’Antonis-Samaras-Evangelos-Venizelos
Twitter @EmOikonomidis
Στο πλευρό του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα βρεθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις 8 Αυγούστου, όταν ο Λευκός Οίκος θα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί την πολιτική ηγεσία της χώρας που μέχρι και πριν από έναν χρόνο είχε συνδεθεί σχεδόν αποκλειστικά με σενάρια κατάρρευσης, καταστροφής και χρεοκοπίας.
Η σημερινή Ελλάδα, που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν έχει καμία σχέση με την προ ενός έτους “εθνική φωτογραφία”, τουλάχιστον στο επίπεδο της… φοβίας και του αρνητισμού που δεν προκαλεί πλέον στους ξένους ηγέτες. Κι αν η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο φαντάζει ως η τελευταία και πιο φανταχτερή πινελιά, είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις της Άνγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, όπως επίσης και εκείνες που έρχονται, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Ενρίκο Λέττα.
Σύμφωνα με τον “Βηματοδότη” του “Βήματος της Κυριακής”, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα βρίσκεται μόνος του στον Λευκό Οίκο, αλλά μαζί του θα είναι εκτός απροόπτου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Με την τριπλή ιδιότητα του προέδρου του δεύτερου κόμματος του “Μεγάλου Συνασπισμού”, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών.
Μια εικόνα που αντανακλά την πολιτική ανάγκη η οποία εξυπηρετήθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό, με τη μετακίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο θεσμικό υπουργείο Εξωτερικών, με την ταυτόχρονη ανάληψη καθηκόντων αντιπροέδρου, ώστε  να επιτευχθεί η συγκρότηση της άτυπης “εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης”,  την οποία εξαρχής ζητούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Που σήμερα μετατρέπεται σε “εθνική ομάδα εκπροσώπησης” της χώρας σε κορυφαίο επίπεδο στο εξωτερικό.
Το ρεπορτάζ του “Βηματοδότη” του “Βήματος της Κυριακής” σημειώνει μεταξύ άλλων ότι την παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Λευκό Οίκο ευνοεί και η ίδια η αμερικανική πλευρά, ενώ αναφορικά με το… προσπέρασμα του αυστηρού πρωτοκόλλου, εκτιμάται ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είτε με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, είτε με τον επικεφαλής του State Department, Υπουργό Εξωτερικών της υπερδύναμης Τζον Κέρι.
Είναι προφανές ότι η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες και η συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα, έναν περίπου μήνα πριν από τις γερμανικές εκλογές,   συγκεντρώνει ήδη το ενδιαφέρον και την προσοχή. Και στις δυο όχθες του Ατλαντικού.

ysterografa.gr