Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Σαμαράς: Δεν θα κατέβουμε στις εκλογές μαζί με το ΠΑΣΟΚ

Antonis-Samaras
(Photo Eurokinissi)
Twitter @EmOikonomidis
Χρέος κάθε πολιτικού ο οποίος θέλει να ξεχωρίσει από τη… φουρνιά του αλλά και από τις περιστάσεις μέσα και στο περιθώριο των οποίων καλείται να παρουσιάζει καθημερινές “φωτογραφίες στιγμής” του έργου και της ιδεολογικής κιβωτού που τον συνοδεύει, είναι να κοιτάζει… πιο μακριά.
Να αξιοποιεί τα διδάγματα της στιγμής ώστε να προβλέψει ως ένα σημείο το μέλλον, και σε κάθε περίπτωση να διατυπώνει ένα “διαρκές όραμα” για την επόμενη μέρα. Για το “μετά”.
Στην περίπτωση της σημερινής Ελλάδας, της Ελλάδας της βαθιάς, σύνθετης και επώδυνης εθνικής (και όχι μόνο οικονομικής) κρίσης, η αναζήτηση του “μετά” συνιστά ως ένα βαθμό αναγκαίο στοιχείο επιβίωσης της χώρας. Και ο καθ’ ύλην αρμόδιος να το παρουσιάσει, είναι ο έχων την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου.
Με συνέντευξή του στο “Πρώτο Θέμα”, ο Αντώνης Σαμαράς τοποθετείται συνολικά για το νέο “εθνικό σενάριο”. Από την υπέρβαση των δημοσιονομικών υστερήσεων, που θα καταστήσει την Ελλάδα αυτόνομη και μη εξαρτημένη από τη βοήθεια των Μνημονίων, μέχρι τις βαθιές αλλαγές στο δημόσιο (που αναπόφευκτα περνούν μέσα από απολύσεις) και το νέο κομματικό dna της χώρας. Δηλαδή, τις καινούριες δυνάμεις που θα διαμορφωθούν, τις συμμαχίες και τις συνθέσεις που θα προκύψουν, το διακύβευμα επί του οποίου θα κληθούν να αποφασίσουν οι Έλληνες στις επόμενες εκλογές.
Κωδικοποιημένα, ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει στο “Πρώτο Θέμα” τα εξής:
“- Η συνολική πορεία της οικονομίας δεν αμφισβητείται από πουθενά.
- Δέσμευση των Ευρωπαίων είναι η επιπλέον βοήθεια, αν η χώρα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
- Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο. Γενικώς, το προβλέπουν, μερικοί μάλιστα το εύχονται κάθε φορά. Εμείς θα τους διαψεύσουμε.
- Παλεύουμε ακόμη για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Όσο για τον φόρο πολυτελείας, ήρθε έναν χρόνο νωρίτερα, για να μην κοπούν μισθοί και συντάξεις στρατιωτικών, και για να μην επιβληθεί ο πρόσθετος φόρος 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις.
- Σε δυο χρόνια θα φύγουν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι από τους 700.000. Μόλις το 2%! Και θα προσληφθούν άλλοι τόσοι! Και με απόλυτα διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο. Τι προτιμούν οι πολίτες; Να έχουν σχολικούς φύλακες που δεν κάνουν κάτι ουσιαστικό ή νοσηλευτές να τους φροντίζουν στα δημόσια νοσοκομεία; Προτιμούν δημοτική αστυνομία με μόνη αρμοδιότητα την παράνομη στάθμευση ή ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ για χτύπημα του παραεμπορίου και ενίσχυση της αστυνόμευσης στις γειτονιές;
- Τα χρήματα των φορολογουμένων πρέπει να πιάνουν τόπο και όχι για να πληρώνονται παλιά ρουσφέτια στο Δημόσιο με προσλήψεις που είχαν γίνει εκτός ΑΣΕΠ. Προτεραιότητά μου είναι οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι για τους οποίους δεν έκλαψε κανείς και οι περισσότεροι τους αντιμετωπίζουν ως στατιστικό μέγεθος.
- Θα συνεργαζόμουν και πάλι με τον Φώτη Κουβέλη. Θεωρώ ότι με αδίκησε, αλλά αδίκησε κυρίως τον εαυτό του.
- Ούτε η ΝΔ αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ έχουν παραιτηθεί από την αυτοτέλεια τους. Ο σχεδιασμός μας δεν περιλαμβάνει κοινή κάθοδο στις εκλογές.
- Η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία.
- Η Χρυσή Αυγή αποτελείται από άτομα που είναι διακηρυγμένοι νεοναζί και διασύρουν τη χώρα ως λαθρέμποροι του πατριωτισμού, διότι θαυμάζουν τους χειρότερους δυνάστες που γνώρισε ποτέ αυτή η πατρίδα. Κηρύσσουν το μίσος σε μια κοινωνία που έχει ανάγκη ενότητας για να ξεπεράσει την κρίση και δεν προτείνουν τίποτα. Η εκλογική τους δύναμη είναι αδυναμία για τη χώρα και τα εθνικά της συμφέροντα! Απομονώνουν την Ελλάδα τη στιγμή που χρειάζεται όλα τα διεθνή στηρίγματα.
- Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα τόσο σημαντικό ταξίδι, όπως αυτό στις ΗΠΑ, αφού το κλίμα για την οικονομία  έχει αντιστραφεί και στην περιοχή υπάρχει αστάθεια. Είναι ευκαιρία να πάμε ένα βήμα -ή περισσότερα βήματα -πιο μπροστά”, τονίζει μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς με τη συνέντευξή του στο “Πρώτο Θέμα”.

ysterografa.gr