Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Συνάντηση του Κώστα Κόλλια με τον εκκαθαριστή


Συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας κ. Νίκο Μαράντο είχε την Πέμπτη ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Μετά τη συγχώνευση της Αγροτικής Τράπεζας με την Τράπεζα Πειραιώς πολλοί αγρότες οι οποίοι είχαν ανοιχτά δάνεια στην ΑΤΕ εκφράζουν την ανησυχία τους, τόσο για τις υπάρχουσες υποχρεώσεις τους, όσο και για τη μελλοντική πρακτική που θα ακολουθήσει ο νέος τραπεζικός όμιλος ως προς τα αγροτικά δάνεια.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία τα μη εξυπηρετούμενα αγροτικά δάνεια στην Αγροτική ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, ίσως να πλησιάζουν και το 1 δις. Είναι προφανές ότι δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα βρεθούν σε αδιέξοδο, εάν δεν υπάρξουν άμεσα ευνοϊκές ρυθμίσεις. Για το λόγο αυτό, θεώρησα σκόπιμο να πραγματοποιήσω μία συνάντηση με τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ, προκειμένου να ενημερωθώ για την πορεία της διαδικασίας και για το μέλλον των κόκκινων αγροτικών δανείων.

Ο κύριος Μαράντος με διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να κατοχυρώσει την εξυπηρέτηση αυτών των δανείων. Υπάρχει κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το σύνολο του αγροτικού τομέα, γι’ αυτό και θα εξαντληθούν τα περιθώρια προκειμένου να διευκολυνθούν οι παραγωγοί στην τακτοποίηση των οφειλών τους. Όπως μάλιστα μου διευκρίνισε, οι ρυθμίσεις δεν θα είναι οριζόντιες και απρόσωπες, αλλά εξατομικευμένες, κάθε περίπτωση δηλαδή θα εξεταστεί ατομικά ώστε ο αγρότης να μπορέσει να εξοφλήσει την οφειλή του σύμφωνα με τις δυνατότητές του.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα αγροτικά δάνεια. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις, η υποθήκη θα περιοριστεί στο 120% της αξίας του δανείου – σημειωτέον ότι σε πολλά δάνεια η υποθήκη ξεπερνούσε ακόμα και το 300% της αξίας. Έτσι, η υποθήκη που πολλές φορές ήταν εγγεγραμμένη σε περισσότερα από ένα ακίνητο, θα περιοριστεί μόνο σε εκείνα που εξασφαλίζουν την απαίτηση της τράπεζας. Επιπλέον, η ληξιπρόθεσμη οφειλή, όπως θα διαμορφωθεί μετά τη ρύθμιση, θα μπορεί να μετατραπεί σε νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής από 5 έως 15 χρόνια και επιτόκιο 3%. Τέλος, εξ όσων πληροφορούμαι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιδιώκει τη θεσμοθέτηση δυνατότητας χορήγησης αγροτικών δανείων με επιδοτούμενο χαμηλό επιτόκιο.
Είναι σαφές ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να βοηθηθούν οι αγρότες μας και να απαλλαγούν από τη δαμόκλειο σπάθη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί θα γίνουν νόμος του κράτους και θα δώσουν μία ζωτική ανάσα ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο.»