Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Η μάχη για τα… μισοάδεια ταμεία

Giannis-Stournaras-Giorgos-Mavraganis
Μάχη σε δύο μέτωπα του Φορολογικού δίνει το υπουργείο Οικονομικών καθώς από τη μια επιχειρείται να ενισχυθεί ο ρυθμός είσπραξης φόρων και οφειλών με στόχο να καλυφθεί η “τρύπα” στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ από την άλλη εντείνονται οι νομοπαρασκευαστικές ενέργειες με έμφαση κυρίως στη διόρθωση των στρεβλώσεων που εντοπίστηκαν στο σχέδιο του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Η “μάχη” για τα μισοάδεια ταμεία ξεκινά με την αποστολή από Παρασκευή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ 2011- 2012, με προσδοκία εσόδων 300 + 300 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα εκφράζεται η βεβαιότητα θα αυξηθεί και το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση οφειλών, η οποία επί του παρόντος κινείται στα “ρηχά”, καθώς έχουν ρυθμιστεί 100 εκατ. ευρώ, με τις πληρωμές να περιορίζονται στα περίπου 10 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στο σχέδιο για το Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που δέχθηκε πυρά μόλις τέθηκε σε διαβούλευση, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι στόχος είναι η απλοποίηση των σχετικών διατάξεων έτσι ώστε να μην απαιτούνται εγκύκλιοι και αποφάσεις, η κατάργηση επιβαρύνσεων όπως ο συμπληρωματικός φόρος στο εισόδημα ακινήτων, η ισότιμη μεταχείριση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω των off shore. Ωστόσο, ήδη σχεδιάζονται οι πρώτες αλλαγές.
Μεταξύ αυτών είναι η αναδιατύπωση της διάταξης για την παρακράτηση φόρου ήτοι η επαναφορά της έκπτωσης φόρου 1,5% και η σύνδεση των κρατήσεων με την έκπτωση των 2.100 ευρώ, η επαναφορά της προκαταβολής φόρου για τις μικρές επιχειρήσεις στο 55%, η διόρθωση του “τυπογραφικού λάθους”- όπως χαρακτηρίστηκε- που αφορά στην αύξηση του συντελεστή για αποζημιώσεις άνω των 100.000 ευρώ, η πρόβλεψη ότι η διαφορά πραγματικού- τεκμαρτού εισοδήματος θα φορολογείται με την κλίμακα και όχι με 26% από το πρώτο ευρώ, η προσθήκη και των φοιτητών στα προστατευόμενα μέλη, η πρόβλεψη της δωρεάν παραχώρησης χρήσης ακινήτου από γονείς σε παιδιά και αντιστρόφως, η φορολογική “κάλυψη” όσων δεν εισπράττουν κανονικά τις αποδοχές τους.

ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ / ysterografa.gr