Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Με προεκλογικό άρωμα η ομιλία Τσίπρα στην Πάτρα


Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στην πλατεία Γεωργίου  στην Πάτρα, τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να πέσει με ένα φύσημα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι οι δόσεις «δεν θα χρησιμεύουν για να πληρώνονται οι τοκογλύφοι», αλλά όπως υπογράμμισε προτεραιότητα είναι «να στηρίξουμε τις ανάγκες του λαού σε τροφή, σε ενέργεια, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε αξιοπρέπεια. Πρώτα η ζωή και η αξιοπρέπεια του λαού μας και μετά οι τοκογλύφοι. Πρώτα οι φτωχοί, οι αδύναμοι και οι άνεργοι και μετά η κα Μέρκελ και οι τραπεζίτες. Αυτή είναι η διαφορά μας».
Όπως είπε, το μνημόνιο έχει επιβαρύνει τη χώρα με τεράστια ποσά νέου δανεισμού και υπογράμμισε ότι τα περίπου 25 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί για τους τόκους θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη. «Πήραμε 219 δισ. Από αυτά μόνο τα 7,8 έχουν πάει στο δημόσιο προϋπολογισμό. Όλα τα άλλα πήγαν για να πληρώνουμε τους πιστωτές. Δηλαδή δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλιά δάνεια και ο λαός μας να βυθίζεται στην εξαθλίωση, αρκεί οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες να είναι στις θέσεις τους και να μας κυβερνάνε», είπε και συνέχισε: «Μόνο οι τόκοι που έχουμε να πληρώνουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ: 7,2 για το 2013, 7,1 για το 2014, 6,1 για το 2015 και 5,6 για το 2016.
Να τα λεφτά για την ανασυγκρότηση. Να τα λεφτά για την ανάπτυξη, 25 δισ. που σε τέσσερα χρόνια θα ξαναβάλουν την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά με τη κοινωνία όρθια, με το λαό κυρίαρχο», σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα εκμεταλλευόμενος ότι βρίσκοταν σε μια πόλη που… λατρεύτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας και πάλι το μάτι σε μερίδα οπαδών του Κινήματος.
«Ο κ. Βορίδης ξεσάλωσε πριν λίγες μέρες στο συνέδριο της ΝΔ. Και μέσα στην αντιδημοκρατική φούρια της δεξιάς και των αναμνήσεών του από τα φοιτητικά του χρόνια στην ακροδεξιά, μας παρέδωσε μαθήματα ιστορίας για τον Ανδρέα Παπανδρέου και την πολιτική του το 1981-85. Ξέρετε γιατί; Το είπε ο ίδιος: Γιατί θέλουν να ξεμπερδέψουν με την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς! Που πάει να πει να επαναφέρουν το καθεστώς των διακρίσεων και της εθνικοφροσύνης. Το καθεστώς της μειωμένης δημοκρατίας για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι «εάν χρεοκοπούσαμε και βγαίναμε από το ευρώ, θα ήμασταν σαν την Αίγυπτο», ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Αντί να αντιστέκεται στους δανειστές, κατασκευάζει αιγυπτιακές μούμιες για να μην αντιστέκονται οι Έλληνες».

Ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ακόμα πως «εμείς, οι κυνηγημένοι από την εθνικοφροσύνη, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων που έζησε το αίσχος του αποκλεισμού, των διωγμών και των διακρίσεων, οι φακελωμένοι γονείς μας και παππούδες μας και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, ξέρουμε πολύ καλά την αξία της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, τη ισότητας, δεν θα αφήσουμε κανένα Σαμαρά, κανένα Βενιζέλο, κανένα Βορίδη, που βάλθηκαν να ξεθεμελιώσουν δημοκρατικές κατακτήσεις όλων των ελλήνων, να μας γυρίσουν στο μεσαίωνα του καπιταλιστή και του αστυνόμου».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην Μέρκελ: «Ο πραγματικός αντίπαλος της Μέρκελ δεν βρίσκεται στην Γερμανία αλλά στην Ελλάδα και ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ καθώς απειλεί να τινάξει στον αέρα την πολιτική της λιτότητας, και να διαμορφώσει ένα μέτωπο για αλλαγή πολιτικής σε όλον τον ευρωπαϊκό Νότο. Της απευθύνουμε λοιπόν το μήνυμα: όσα νεύματα και να κάνετε στον εκλεχτό σας να έρθει κοντά σας, να τον στηρίζετε να μη πέσει για να σας στηρίζει κι αυτός, τζάμπα κόπος. Ο εκλεκτός σας τελείωσε. Ο πολιτικός του χρόνος έχει τελειώσει. Πάρτε το χαμπάρι. Το Μνημόνιο και τα κόμματα που το στηρίζουν έχουν τελειώσει πολιτικά. Έρχεται η στιγμή να τελειώσουν και τυπικά. Ένα φύσημα θέλουν», συμπλήρωσε.