Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

O ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΑΕΠΙ)


Σε εξαιρετικά σοβαρό οικονομικό/φορολογικό ζήτημα αναδεικνύεται ο τρόπος λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), οι μεθοδεύσεις της οποίας για την είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, ομοιάζουν με αυτές που μπορεί να ασκήσει μία οικονομική απολυταρχική (δικτατορική) υπερεξουσία.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Πολιτισμού Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.



Διευκρινίζοντας προκαταβολικά ότι τα όσα αναφέρει στην Ερώτησή του, σε καμία περίπτωση δεν αφορούν στη μη προάσπιση των δικαιωμάτων των πάσης φύσεως δημιουργών, ο Τέρενς Κουίκ μεταφέρει επιστολή του Πολιτευτή του Κινήματος στην Ξάνθη, Χαράλαμπου Ευστρατίου, στην οποία τονίζεται ότι «η ανωτέρω εταιρεία, όχι μόνο τιμολογεί μονομερώς και αυτοβούλως χωρίς την προηγούμενη συμφωνία με τους χρήστες των έργων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά οποιαδήποτε αστική διαφορά που ενδεχομένως προκύπτει ανάμεσα στην ΑΕΠΙ και στους χρήστες των πνευματικών δικαιωμάτων, αντί να οδηγείται στα αστικά δικαστήρια, οδηγείται στα ποινικά!»

Όπως αποκαλύπτει ο Χαράλαμπος Ευστρατίου «η ΑΕΠΙ, παρά το γεγονός ότι οφείλει ως ανώνυμη εταιρεία να εκδίδει πιστωτικό τιμολόγιο, κωλυσιεργεί, στερώντας το δικαίωμα από τους Έλληνες επιτηδευματίες να γνωρίζουν τις οφειλές τους άμεσα και εμπρόθεσμα ώστε να είναι σε θέση να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν την όποια εκροή χρηματικών ποσών από το ταμείο των επιχειρήσεών τους, έχοντας τα κατά το νόμο προβλεπόμενα παραστατικά».

Επιπροσθέτως, η ΑΕΠΙ κατά τη συνήθη πρακτική της, δεν κοινοποιεί στους χρήστες έργων πνευματικής ιδιοκτησίας τη σχετική πληροφόρηση, ούτε δια την τυπικής διαδικασίας αλλά ούτε και εξωδίκως. Αλλά αντίθετα μετά από καθυστέρηση δύο ή τριών ετών, από το χρόνο λήξης του δικαιώματος έκδοσης ανάλογου φορολογικού παραστατικού και διεκδίκησης είσπραξης του, υποβάλει μηνυτήριες αναφορές για τα προγενέστερα έτη ποινικοποιώντας την όποια αστική διαφορά. 

Είναι άξιο λόγου το γεγονός ότι η ΑΕΠΙ κατά την όποια δικαστική της αντιπαράθεση με τους χρήστες έργων πνευματικών δικαιωμάτων, επιχειρεί να αναδείξει την ύπαρξη δόλου για αντισυμβατική συμπεριφορά του εκάστοτε κατηγορούμενου ο οποίος όφειλε με δική του πρωτοβουλία στην ΑΕΠΙ.

Αντιθέτως, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων δεν υφίσταται νομική ρύθμιση κατά την οποία να είναι υποχρεωμένος ο εκάστοτε επιτηδευματίας να απευθύνεται στην ΑΕΠΙ.

 
«Πως είναι δυνατόν να επιβάλλονται ποινές, χωρίς να έχει προηγηθεί έναρξη ή και ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων, ώστε να διαπιστωθεί η δυστροπία του αντισυμβαλλομένου;  Αντιλαμβάνεστε ότι με τον τρόπο που λειτουργεί η ΑΕΠΙ οδηγεί σε απόγνωση την πλειοψηφία των  Ελλήνων επιτηδευματιών και χρηστών έργων πνευματικής ιδιοκτησίας;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την άμεση λήψη μέτρων για να μπει επιτέλους ένας φραγμός στην εισπρακτική πολιτική της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

 
ΣΥΝΑΝΤΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ



Με θέμα τον εθελοντισμό και την πρόληψη των πυρκαγιών στα δάση, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ συναντήθηκε σήμερα με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Σωτήρη Γεωργακόπουλο.
Η συνάντηση έγινε παρουσία του Υποστράτηγου Χαράλαμπου Αφάλη Επιτελάρχη του Π.Σ. και του Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή Επικρατείας Κώστα Μεϊμάρη.
Το κίνητρο για τη συνάντηση αυτή, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Τέρενς Κουίκ, ήταν το γεγονός ότι η Σάμος, νομός της κοινοβουλευτικής του ευθύνης, έχει κατά κεφαλήν ρεκόρ εθελοντών στα νησιά, με πάνω από 600 μέλη, την ώρα που σε άλλες νησιωτικές περιοχές ο θεσμός του εθελοντή δεν είναι τόσο… δημοφιλής ώστε να βοηθιέται το έργο της Πυροσβεστικής, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο.