Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Αν το θέμα δεν ήταν «εφημερεύον», δεν θα το ξεχνούσαμε τόσο γρήγορα…

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Για να καταλάβουμε πόσο ευκαιριακά αντιμετωπίζουμε τα πάντα και πώς κάθε φορά το «εφημερεύον θέμα» κλέβει το ενδιαφέρον μας για να ξεχαστεί λίγο μετά, αξίζει να δώσουμε λίγη προσοχή σε δυο πολύ πρόσφατες ειδήσεις (της περασμένης Τετάρτης) που είτε πέρασαν απαρατήρητες, είτε δημοσιεύθηκαν στα ψιλά.

Και πάντως δεν συνδέθηκαν με το θέμα που μόλις πριν από δεκαπέντε μέρες κυριαρχούσε στην επικαιρότητα – με αφορμή την σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Έτσι, την ώρα που εμείς εδώ συνεχίζουμε να διαφωνούμε για τον περίφημο «αντιρατσιστικό νόμο» - και δεχόμαστε και τις επιπλήξεις του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου, διότι δεν ψηφίζουμε αυτό που δεν θέλουμε να ψηφίσουμε – έγινε γνωστό πως το γερμανικό δημόσιο πρόκειται να συνεισφέρει συνολικά 772 εκ. ευρώ από το 2014 ως το 2017 για να παρασχεθούν φροντίδες σε επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Η ανακοίνωση έγινε με πάσα επισημότητα από το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών, με την υποσημείωση ότι το ποσό αυτό συμφωνήθηκε μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της Γερμανίας και την οργάνωσης Διάσκεψη Εβραϊκών Διεκδικήσεων (Jewish Claims Conference, JCC).

«Η συνεχιζόμενη δέσμευση της Γερμανίας να εκπληρώσει την ιστορική της υποχρέωση έναντι των θυμάτων των Ναζιστών, εγγυάται ότι οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που πλέον διάγουν τα τελευταία έτη του βίου τους, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα τους βοηθήσουμε να ζήσουν με αξιοπρέπεια τα χρόνια αυτά», είπε ο διαπραγματευτής της οργάνωσης, Στούαρτ Άιζενστατ, αναφερόμενος στους 56.000 επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος.

Ο Άιζενστατ, που υπηρέτησε τις ΗΠΑ ως πρέσβης, σχολίασε πως το γεγονός αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, δεδομένου ότι η απόφαση ελήφθη σε μια περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας για τη Γερμανία, το υπουργείο Οικονομικών της οποίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταβάλλει εφόρου ζωής σε όλα τα θύματα του Ολοκαυτώματος μηναία σύνταξη ύψους 300 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι όλα τα πρόσωπα εβραϊκής καταγωγής που πέρασαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών.

Την ίδια μέρα, από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, προκύπτει ότι το μουσείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Pfahlbaumeseum, έχει διαβεβαιώσει για την πρόθεσή του να επιστρέψει λεία πολέμου.

Η παράδοση αναμένεται να γίνει εντός του Ιουνίου και πρόκειται για 8.000 κομμάτια από αγγεία της νεολιθικής εποχής τα οποία προέρχονται από παράνομη ανασκαφή που έγινε το 1941 σε περιοχή κοντά στο Βελεστίνο και τα εξήγαγε παρανόμως στη Γερμανία αρχαιολόγος.

Εν ολίγοις, η Γερμανία συνεχίζει να αναγνωρίζει τις ευθύνες της.

Το πρόβλημα είναι πως οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να πληρώνουν μικρά ποσά, αλλά φρίττουν όταν ακούνε για το τεράστιο ποσό του αναγκαστικού δανείου.

Οι τελευταίες αυτές κινήσεις, όμως, του Βερολίνου αποτελούν τα νέα όπλα στο οπλοστάσιο της Ελλάδας.

Με τη διαφορά ότι εμείς εδώ έχουμε ένα ακόμη πρόβλημα: Αυτό του… εφημερεύοντος θέματος!

Και αυτόν τον καιρό, «εφημερεύον θέμα» είναι ο λεγόμενος αντιρατσιστικός νόμος.