Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Live το συνέδριο της ΚΕΔΕ


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η δεύτερη ημέρα εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στα Γιάννενα που ξεκίνησε στις 10.00, με τη χθεσινή ημέρα πάντως να κλείνει χωρίς απαντήσεις για το θέμα των καταργήσεων και συγχωνεύσεων των ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ των δήμων αλλά και για το θέμα των εκλογών
Σήμερα θα συνεχιστούν οι τοποθετήσεις δημάρχων και αυτοδιοκητικών παραγόντων, ωστόσο η προσοχή όλων στρέφεται στην ομιλία του πρώην δημάρχου Χανιών και νυν υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για το ΕΣΠΑ, Κυριάκο Βιρβιδάκη, την ίδια στιγμή που ήδη έχουν χτυπήσει «καμπανάκια» για απώλειες κονδυλίων.
Λίγο αργότερα στις 12.30 παρουσία του κ. Βιρβιδάκη σε διπλανή αίθουσα από αυτή του συνεδρίου, θα γίνει από εκπροσώπους πέντε Ελληνικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων η παρουσίαση των αναπτυξιακών ευκαιριών του Jessica.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας ξεχωρίζουν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των αυτοδιοικητικών παρατάξεων στην ΚΕΔΕ (Ασκούνης, Τζανακούλης, Ιωακειμίδης, Τζόκας και Παντελάκη). Στο παρασκήνιο γίνονται από χθες προσπάθειες για την ύπαρξη ενός κοινού ψηφίσματος που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο συνέδριο λίγο πριν την ολοκλήρωση των εργασιών το απόγευμα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό καθώς εκτός του ΚΚΕ που παραδοσιακά εκδίδει δικά του ψηφίσματα, πλην του βασικού της ηγεσίας της ΚΕΔΕ κυκλοφορούν και άλλα κείμενα.

Βιρβιδάκης: Εξασφαλιστηκαν τα χρήματα του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση
O υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Κυριάκος Βιρβιδάκης στην ομιλία ανακοίνωσε ότι «τα χρήματα του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση, εξασφαλίστηκαν και για το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση«, αναφέρθηκε στην συνεχή βελτίωση των διαδικασιών και των προβλημάτων που παρουσιάζονται σε επίπεδο χρηματοδότησης έργων μέσω ΕΣΠΑ.
Όπως υπογράμμισε «με βάση πρόσφατα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, του ΟΠΣ, και εφόσον εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εφαρμογή του ΤΟΠΑΠ, που σημαίνει ότι και για τα 2014, 2015, η εθνική συμμετοχή θα είναι στο 5% και το 95% θα είναι ευρωπαϊκά χρήματα, σε όρους συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης οι νομικές δεσμεύσεις του ΕΣΠΑ σήμερα είναι 21.191.000.000 €, που σημαίνει ποσοστό δεσμεύσεων 95,57%. Δηλαδή με συμβάσεις από τα χρήματα του ΕΣΠΑ, εφόσον εγκριθεί το ΤΟΠΑΠ, είναι δεσμευμένα σε συγκεκριμένα έργα το 95,57% και οι πραγματοποιηθείσες δημόσιες δαπάνες είναι 11.905.000.000 €, που αντιστοιχούν σε ποσοστό απορρόφησης 53,69%.»
Πρόσθεσε δε ότι σε ότι αφορά λοιπόν την κοινοτική συνδρομή του ΕΣΠΑ, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Απρίλιο του 2013 το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων από τη χώρα μας διαμορφώθηκε σε 56,7%, έναντι 49,2% του ευρωπαϊκού κοινοτικού μέσου όρου. Η Ελλάδα λοιπόν, είναι 7,5 εκατοστιαίες μονάδες ψηλότερα στην απορρόφηση, από ότι είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό το νούμερο μας κατατάσσει όγδοη χώρα στην απορρόφηση.
 
1η μέρα: Χωρίς απαντήσεις για απολύσεις, εκλογές
Χωρίς απαντήσεις για το θέμα των καταργήσεων και συγχωνεύσεων των ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ των δήμων αλλά και για το θέμα των εκλογών ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα.
Παρά το γεγονός ότι στις ομιλίες τους τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης όσο και άλλοι αιρετοί έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα αυτό ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης απέφυγε στην ουσία να απαντήσει και για τα δύο βασικά θέματα:
- Για τις μεν απολύσεις είπε ότι είναι αντίθετος στο να είναι μαζικές και οριζόντιες, δείχνοντας το δρόμο της διαθεσιμότητας – κινητικότητας στους δημάρχους, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι ο σχεδιασμός γίνεται εκτός ΥΠΕΣ
- Για τις δε εκλογές επισήμως ο υπουργός απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά, ανεπισήμως πάντως συνεργάτες του και για το θέμα του χρόνου και για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος έδειχναν προς την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου

aftodioikisi.gr