Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Χωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις για Εθνική-Eurobank! Η τρόικα μπλόκαρε τη μεγάλη συγχώνευση

Giannis-Stournaras-Giorgos-Provopoulos
Περίπου τρεις ώρες κράτησε η απογευματινή συνάντηση που είχε ο Γιάννης Στουρνάρας με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Σε αυτή συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος. Εκτός από τον διοικητή της ΤτΕ, στη συνάντηση έδωσε το παρών και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πηγές της τρόικας αναφέρουν ότι θα γίνουν κι άλλες συναντήσεις τις επόμενες μέρες, με πρώτη την αυριανή στις 16.00 με τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν χωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις για την Εθνική και τη Eurobank, και η συγκεκριμένη επιλογή αποφασίστηκε για τεχνικούς λόγους, καθώς το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του συνόλου των ελληνικών τραπεζών, δεν επιτρέπει μεγάλες παρεκκλίσεις.
Η απόφαση για χωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις επιβεβαιώνει ουσιαστικά τη μεγάλη εμπλοκή, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε οριστικό ναυάγιο, όπως είχαν αποκαλύψει από την προηγούμενη Κυριακή τα “Υστερόγραφα”.
Όπως επιβεβαίωσε το βράδυ η Τράπεζα της Ελλάδος η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος, τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Εθνική και η Eurobank από την πλευρά τους, ενημέρωσαν την ΤτΕ ότι δεν μπορούν να καλύψουν το 10% για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους, κάτι που σημαίνει ότι περνούν πλέον στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα αποφασίσει σε μέλλοντα χρόνο για το αν θα προχωρήσει ή όχι η συγχώνευσή τους.
Μετά τις συγκεκριμένες εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».

ysterografa.gr