Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Δεν θα πληρώσουν φόρο, τελικά, οι άνω των 18 ετών χωρίς κανένα εισόδημα

Δεν θα πληρώσουν φόρο, τελικά, οι άνω των 18 ετών χωρίς κανένα εισόδημα, έπειτα από ρύθμιση του υπουργείου ΟικονομικώνΚαμία φορολογική επιβάρυνση δεν θα υπάρξει τελικά για τους άνω των 18 ετών υπόχρεους να υποβάλλουν φορολογική δήλωση που, όμως, δεν έχουν κανένα εισόδημα. Το υπουργείο Οικονομικών, μετά από παρεμβάσεις λογιστών και φοροτεχνικών, προχώρησε σε αλλαγές στη νομοθεσία με το Ν.4141/2013, (τροποποιήθηκε το άρθρο 28 του ν.4110/2013) και αποσαφήνισε πως στους υπόχρεους άνω των 18 ετών που υποβάλλουν εφέτος για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος (οι οποίοι δεν έχουν τεκμαρτό ούτε πραγματικό εισόδημα) δεν θα εφαρμοστεί η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη.
Το πρόβλημα προέκυψε με τον πλέον πρόσφατο φορολογικό νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξάρτητα από το αν υπόκειται ή όχι σε φόρο έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Η δε υποχρέωση ισχύει για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012) και επόμενα. Δηλαδή, για πρώτη φορά φέτος (και μέχρι την 30η Ιουνίου) θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Το πρόβλημα είχε να κάνει με την ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη που πρέπει να εμφανίζουν όλοι οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με το νόμο, οι άγαμοι φορολογούμενοι πρέπει να εμφανίζουν ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη 3.000 ευρώ. Έτσι, πρακτικά, οι άνω των 18 ετών φορολογούμενοι που δεν έχουν κανένα τεκμαρτό ή πραγματικό εισόδημα, θα καλούνταν να πληρώσουν φόρο.
Βάσει του νόμου το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομισθούν από τον φορολογούμενο, ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις. Δηλαδή, ακόμη και για το εισόδημα των 3.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις ύψους 750 (3.000 x 25% = 750). Εάν παρέμενε η διάταξη ως είχε, και ο υπόχρεος δεν κάλυπτε το ποσό αυτό, τότε σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις (όπως ισχύουν για τις δηλώσεις της χρήσης 2012) θα έπρεπε να πληρώσει το 10% του ποσού των αποδείξεων που δεν μπορεί να καλύψει, ήτοι 75 ευρώ (750,00 x 10%).
Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί διότι το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη στο Ν.4141/2013 αποσαφήνισε πως στους υπόχρεους άνω των 18 ετών που υποβάλλουν εφέτος για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος (οι οποίοι δεν έχουν τεκμαρτό ούτε πραγματικό εισόδημα) δεν θα εφαρμοστεί η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη.

eklogika.gr