Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

: Πέτρος Τατούλης: Αυτή η χώρα δεν τελείωσε, αντίθετα υπάρχουν ακόμη δυνάμεις που μπορούν να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο


«Χρειαζόμαστε νέες ιδέες και νέες απόψεις για να αποδείξουμε ότι καταλάβαμε το μήνυμα των καιρών και να πάψουμε να πιστεύουμε σε διατεταγμένη οικονομία». Αυτή ακριβώς τη λογική υιοθετεί ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διαβούλευση του από την αντίστοιχη επιτροπή Δήμων, φορέων και πολιτών, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη ο στρατηγικός σχεδιασμός αυτός αποτελεί «καινοτομία μέσα στην καινοτομία», καθώς ενσωματώνει μια σειρά από καινοτόμες αντιλήψεις και στρατηγικές. Συγκεκριμένα, έχει τη δυνατότητα μόχλευσης των ιδεών και προσαρμογής του μοντέλου, υπακούει σε ρεαλιστικό σχεδιασμό, σύμφωνα με τα σημερινά, αλλά και τα μελλοντικά δεδομένα, και επεξεργάζεται πολλά και διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο κ. Τατούλης έκανε λόγο «όχι για αναφορές αόριστες», αλλά για τη δημιουργία συγκεκριμένης τάσης υλοποίησης, σύμφωνα με την οποία προϋποτίθεται η απαραίτητη συνεργασία όλων των δομών και κυρίως των αυτοδιοικητικών θεσμών.

«Ακόμα μία καινοτομία του στρατηγικού αυτού σχεδιασμού είναι αδιαμφισβήτητα η ενσωμάτωση μηχανισμού αξιολόγησης κατά την πορεία εξέλιξής του και όχι εκ των προτέρων» όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις ο κ. Τατούλης πρόταξε ως κυρίαρχη σανίδα σωτηρίας της χώρας τη δημιουργικότητα και την εργατικότητα των ίδιων των ανθρώπων της γιατί όπως ανέφερε «δεν υπάρχουν μεσσίες που μπορούν να μας σώσουν, ελπίδα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Από χθες αρχίζουν πραγματικά τα δύσκολα για τη χώρα και για το λόγο αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φυγομαχήσει κανένας, ούτε να μεταθέσει τις ευθύνες του. Κατά την ψήφιση των μέτρων ακούστηκε ένα μεγάλο ψέμα στη Βουλή, ότι θα πρέπει να περικοπούν ακόμα περισσότερο οι δαπάνες των ΟΤΑ, γιατί εδώ και τρία χρόνια ο πρώτος και δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος».

Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε την ανάγκη δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, για το οποίο απαιτούνται ισχυρές πολιτικές εγγυήσεις λόγω του face loss που έχει υποστεί η χώρα. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναγνωρισμένο προφίλ και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό γιατί έχει αναπτύξει επιθετικά την εξωστρέφειά της προκειμένου να δημιουργήσει ένα διεθνώς καταξιωμένο brand name Πελοπόννησος».

Στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με άριστη συνεργασία  με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα δημιουργήσει δύο Κέντρα Έρευνας Νανοτεχνολογίας, το ένα με αναφορά τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και το άλλο με αναφορά τον τομέα της ενέργειας.

Για τον τομέα του τουρισμού ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου εστιάζεται στην ενδυνάμωση της παρουσίας της σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων. Ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου της Καλαμάτας και η μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης, για τη χωροταξική προσέγγιση του οποίου υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης, θα προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

«Στον τομέα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, πρωτοπορούμε για ακόμα μία φορά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και παρέχουμε τη δυνατότητα διάσωσης επιχειρήσεων υγιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και ανακοίνωσε την επίσκεψη εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προκειμένου να εξεταστεί η ευρύτερη εφαρμογή του.

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι «είμαστε τυχεροί γιατί βρήκαμε ένα διαλυμένο πρόγραμμα και μπορέσαμε να το προσαρμόσουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες του στρατηγικού μας σχεδιασμού στοχεύοντας στην αποδοτικότητα του προγράμματος και όχι στο μονόδρομο της απορροφητικότητας».

Μία ακόμα πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης είναι η ένταξη στο ΕΣΠΑ του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και σημείο αναφοράς την «Κωμόπολη».

Για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη βεβαιότητα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα λύσει συνολικά το πρόβλημα εντός αυτής της περιόδου, μέχρι το τέλος του 2015.

Για την αγροτική παραγωγή ο κ. Τατούλης τόνισε ότι η στρατηγική κατεύθυνση θα πρέπει να προσανατολιστεί όχι στην ποσότητα, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικής παραγωγής, αλλά κυρίως στην ποιότητα.

«Πλανώνται πλάνην οικτρά όσοι νομίζουν ότι με το πρόσχημα της δήθεν βοήθειας θα κάνουν ουσιαστικά δουλίτσες, δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης στο κλείσιμο της τοποθέτησής του και διαβεβαίωσε ότι «αυτή η χώρα δεν τελείωσε, αντίθετα υπάρχουν ακόμη δυνάμεις που μπορούν να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο».