Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Καμίνης: Kαθήκον μου να είμαι υποψήφιος δήμαρχος και το 2014

Μετά το Γ. Μπουτάρη και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης ανακοίνωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για τη θέση του δημάρχου της πρωτεύουσας στις επόμενες δημοτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2014.
Μάλιστα, μιλώντας στο ρ/σ Αθήνα 9.84, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι αποτελεί καθήκον του να είμαι υποψήφιος και πάλι το 2014, γιατί δε θα έχει ολοκληρώσει το έργο του, καθώς εκτός των άλλων η παρούσα, πρώτη θητεία του, είναι μικρή μόλις 3,5 χρόνια.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είμαι. Πόσω μάλλον που είναι, κατ' εξαίρεση, μικρή αυτή η θητεία. Είναι μόλις τριάμισι χρόνια, προκειμένου να συμπέσουν οι δημοτικές με τις ευρωεκλογές. Ηγήθηκα ενός νέου σχηματισμού, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα, τότε, σε πάρα πολύ ταχείς ρυθμούς, μπήκαμε σε μια πραγματικότητα το χάλι της οποίας αγνοούσαμε, χάθηκε κάποιος χρόνος γιατί έπρεπε να προσαρμοστούμε, για να καταλάβουμε που πραγματικά βρισκόμαστε. Τώρα πάμε με εντατικούς ρυθμούς, αλλά φυσικά δεν θα έχουμε ολοκληρώσει το έργο μας σε τριάμισι χρόνια και φυσικά έχουμε καθήκον απέναντι στους πολίτες που μας ψήφισαν, καθήκον απέναντι στην πόλη, να διεκδικήσουμε άλλη μια εντολή τουλάχιστον», είπε ο δήμαρχος.
Πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή
Ο κ. Καμίνης προανήγγειλε επίσης ότι θα λάβει πρωτοβουλία προς την κυβέρνηση και τις άλλες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας προκειμένου, όπως είπε, οι δημοκρατικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δράση της Χρυσής Αυγής. Δεν μπορεί το δημοκρατικό κράτος Δικαίου να μένει απαθές, απέναντι σε αυτή την ιστορία, υπογράμμισε ο κ. Καμίνης αναφερόμενος στα επεισόδια και τις επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών.
Όπω είπε αναλυτικότερα ο δήμαρχος: «Προτίθεμαι να αναλάβω μια πρωτοβουλία απέναντι σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και απέναντι στην κυβέρνηση. Θεωρώ απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Δεν μπορεί το δημοκρατικό κράτος δικαίου να κάτσει απαθές απέναντι σ' αυτήν την ιστορία. Θα απαντήσουμε σ' αυτό. Μόνο με ένα μεγάλο μέτωπο αυτή τη στιγμή των δημοκρατικών δυνάμεων. Θα απαντήσουμε πάρα πολύ δυναμικά, μέσα φυσικά στους θεσμούς του κράτους δικαίου. Δεν θα πρέπει να πέσουμε στην παγίδα να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια μέσα που μετέρχονται αυτοί.
»Θα πρέπει οι δημοκρατικές δυνάμεις να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό το πράγμα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, είναι πάρα πολύ ολισθηρό. Βλέπουμε, αυτή τη στιγμή, η Χρυσή Αυγή, όχι πια να υποκινεί κινήσεις μίσους, βίας και μισαλλοδοξίας, αλλά να ηγείται. Να προσπαθεί, δηλαδή, να τις κατευθύνει ουσιαστικά. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο».
Θετικός για δήμους - φορολογικούς μηχανισμούς
Παράλληλα εμφανίστηκε θετικός στα σενάρια που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη μεταφορά της είσπραξης ορισμένων φορολογικών εσόδων από τους δήμους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαιτείται πρώτα συζήτηση και με άλλους δημάρχους. Θεσμικά είμαι θετικός, ωστόσο πρέπει να το δούμε και πολιτικά κάτω από το πρίσμα της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα οικονομικά αλλά και στα προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας των δήμων.
«Το θέμα της φορολογίας, από τη στιγμή που υπάρχουν οι νομοθετημένοι πόροι, να έλθουν να μετακυλήσουν στους δήμους το θέμα της φορολογίας, είναι κάτι που σηκώνει συζήτηση. Θεσμικά είναι κάτι το οποίο θα το έβλεπα εγώ θετικά. Θεσμικά, εννοώ ότι πρέπει κάποτε και οι δήμοι να ενηλικιωθούν. Θα πρέπει, όμως, να συνυπάρχει η εξουσία με την ευθύνη. Δεν ξέρω αν αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει όμως αυτό, μετά απ' όλη αυτή την περιστολή των δαπανών, μετά από την κρατική χρηματοδότηση, που έχει κλείσει η κάνουλα, αυτή τη στιγμή να ρίξουμε ένα τέτοιο βάρος στους δήμους», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Μεταφορά εμπειρίας από Άμστερνταμ
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε αναφορά και στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε με αντιπροσωπεία του Δήμου Άμστερνταμ, κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησε πληροφορίες για την αντιμετώπιση της ύφεσης, με αφορμή τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε η πρωτεύουσα της Ολλανδίας τη δεκαετία του 1980 και του 1990.
«Το μέλλον ανήκει στις πόλεις. Το ότι το υποστηρίζει αυτό ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί αυτό θα επηρεάσει τον τρόπο κατανομής των πόρων τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι ότι είχα μια εξαιρετική συνάντηση με το δήμαρχο του Άμστερνταμ, με τον οποίο θα συνεργαστούμε. Ξέρετε, ο δήμος του Άμστερνταμ πέρασε μια μεγάλη κρίση πόλης τη δεκαετία του'70, άρχισε να ανακάμπτει τη δεκαετία του '80. Τα προβλήματα τα οποία τα περνάμε εμείς τώρα, τα γνωρίζουν, και η τεχνογνωσία και η υποστήριξή τους θα είναι πάρα πολύ σημαντική», ανέφερε ο Γ. Καμίνης.
Το κλίμα στην Ευρώπη για την Ελλάδα
«Έχει αλλάξει το κλίμα. Από 'κει πέρα, εν τοις πράγμασι, αυτό που λένε όλοι σε όλους τους τόνους είναι ότι θα πρέπει να εφαρμόσετε τα συμφωνηθέντα και εμείς θα σας βοηθήσουμε. Σε επίπεδο κλίματος, όμως, έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τις θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι πολίτες. Και αυτό τους κάνει, τους περισσότερους, ειλικρινά, να δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα. Αλλά όλοι εμμένουν ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα».
Για την εφαρμογή του προγράμματος «Ξένιος Ζευς»
«Αποτέλεσμα έχουν φέρει. Αλλά το αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι ένα αποτέλεσμα ουσιαστικό σε βάθος χρόνου, ή απλώς αν οι άνθρωποι αυτοί κρύβονται για να μη συλληφθούν, για να το πούμε απλά. Οπότε, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, να ξεχωρίσουμε πρώτα απ' όλα το θέμα των νομίμως ευρισκομένων στη χώρα μεταναστών, για τους οποίους πρέπει να προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα, με εντονότερους ρυθμούς, η κοινωνική τους ενσωμάτωση. Και εδώ είναι και το θέμα των παιδικών σταθμών. Δεν πρόκειται να δεχθούμε διάκριση σ' αυτό το θέμα. Εμείς έχουμε δεχθεί όλα σχεδόν τα παιδιά, και από αλλοδαπές οικογένειες, που έχουν κάνει οι γονείς τους αίτηση, και δεν πρόκειται να δεχθούμε διάκριση σ' αυτό το πράγμα. Αποκλείεται να δεχθούμε διάκριση. Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης , πρέπει να δούμε ότι δεν μπορεί η κοινωνία, δεν μπορεί η χώρα, να το απορροφήσει, να απορροφήσει την παράνομη μετανάστευση. Πρέπει να γίνουν κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας σε όλη τη χώρα».
aftodioikisi.gr