Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς: Το κλίμα στην οικονομία θα αλλάξει εφόσον εκλείψει η «δραχμοφοβία»

Η χώρα σύντομα θα πάρει την επόμενη δόση του δανείου ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο της “International Herald Tribune”, τονίζοντας ακόμα ότι τα χειρότερα πέρασαν.
Αισιόδοξος ότι σύντομα η χώρα μας θα πάρει την επόμενη δόση του δανείου εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας απόψε στο συνέδριο της “International Herald Tribune”.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δόση του δανείου είναι απαραίτητη για την χώρα για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, για να ενισχύσει την ρευστότητα της οικονομίας και να καλύψει το κράτος τις οφειλές του προς τον ιδιωτικό τομέα. Η επόμενη δόση είναι κρίσιμη γιατί θα πιστοποιεί ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί όρθια και ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι εφόσον εκλείψει η «δραχμοφοβία» και ενισχυθεί η ρευστότητα θα αλλάξει συνολικά το κλίμα στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι, παρά τα μέτρα, που θα είναι τα τελευταία, η ελληνική οικονομία μέσα στον επόμενο χρόνο μπορεί να κάνει την στροφή και να μπει στην αρχή της ανάκαμψης.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι είναι θετικό πως για πρώτη φορά υπάρχει ευρύτερη συναίνεση και υπογράμμισε ότι υπάρχουν δυσκολίες, ωστόσο έχουμε κάνει πρόοδο και τα χειρότερα έχουν περάσει. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει μια ισχυρή λαϊκή συναίνεση που υποστηρίζει τις μεγάλες, αναγκαίες, διαρθρωτικές αλλαγές. Για πρώτη φορά τα χρήματα που θα μπούνε στην ελληνική οικονομία θα είναι περισσότερα από την πρόσθετη λιτότητα. Για πρώτη φορά οι εταίροι μας, όλο και περισσότερο, όλο και περισσότεροι, όλο και πιο κατηγορηματικά, ποντάρουν στην επιτυχία της Ελλάδας. Δεν προεξοφλούν την αποτυχία της, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα...»
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι αντιμετωπίζει την κρίση στην Ελλάδα ως πρόκληση επιτυχίας σπάζοντας τα κλισέ και την μοιρολατρία. Όταν ήλθε στην επιφάνεια η κρίση την αντιμετώπιζαν όλοι σαν παράδειγμα προς αποφυγή, είπε και πρόσθεσε ότι σε ένα χρόνο η Ελλάδα θα αποτελεί μία θεαματική περίπτωση επιτυχίας. «Εμείς αντιμετωπίζουμε την κρίση σαν πρόκληση, κάνοντας εκείνα που θα απελευθερώσουν τον δυναμισμό μας και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ήλθε η ώρα να δούμε πως θα διορθώσουμε τα λάθη που έγιναν και θα αποφύγουμε τα λάθη στο μέλλον. Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα φτωχή, είναι μία πλούσια χώρα που δεν έχει αξιοποιήσει τον πλούτο της».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις πέντε προκλήσεις που καλείται να ανταποκριθεί η χώρα:- Πρώτη πρόκληση: Να συνειδητοποιήσουμε όλοι τον αναξιοποίητο πλούτο και τα ανεκμετάλλευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα μας.
- Δεύτερη πρόκληση: Να ανακτήσουμε ξανά την αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς.
- Τρίτη πρόκληση: Να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα
- Τέταρτη πρόκληση: Να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στην διατήρηση της κοινωνικής μας συνοχής.
- Πέμπτη πρόκληση: Κάθε κίνηση από δω και μπρος οφείλει να τροφοδοτεί την ελπίδα και να εξουδετερώνει τα όσα πυροδοτούν τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό.
Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε: «Η αναπτυξιακή αναγέννηση της Ελλάδας με ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή θα γίνει παράδειγμα διεθνώς.
Από παράδειγμα προς αποφυγήν, θα γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση. Μέχρι πρόσφατα, κάποιοι σκέπτονταν να μας θυσιάσουν ως «Ιφιγένεια». Τώρα όλο και περισσότεροι ποντάρουν στην επιτυχία μας. Στο χέρι μας είναι πια να μη τους διαψεύσουμε. Και κυρίως να μη διαψεύσουμε τα παιδιά μας. Γιατί σε εκείνα οφείλουμε πάνω απ' όλα και πρώτα απ' όλα τα πάντα».
Πηγή: ΑΜΠΕ