Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις Βρούτση - Τρόικας - Επιμένει ο Τόμσεν στα όχι του - Μπαίνει και βγαίνει συνεχώς από τις συσκέψεις!



- Δυο φορές βγήκε από την αίθουσα ο εκπροσωπος του ΔΝΤ
- "Δεν μπορώ να συνεχίσω. Πρέπει να μιλήσω με την Λαγκάρντ", είπε ο Τόμσεν
- Παραδοχή από το Εργασίας ότι υπήρξε σύγκρουση με την τρόικα
- Επιμένουν για ισοπέδωση των αποζημιώσεων οι τροικανοί για να διευκολύνουν τις απολύσεις
- Στις 17.00 συναντώνται οι αρχηγοί αλλά συμφωνία δεν αναμένεται


Λίγο μετα τις 10:00 η τρόικα πήγε στο υπουργείο Οικονομικών όπου άρχισε η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Αλλωστε εκεί γινονται όλες οι συναντήσεις. Όμως φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τον κ.Βούρτση και οι συνομιλίες διακόπηκαν λίγο μετά τις 12:30. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας η συνάντηση θα συνεχιστεί στις 15:00 αφού υπάρχει διαφορά ώρας με τα γραφεία του ΔΝΤ και όπως είπε υπάρχει σημείο συγκρουσης με την τρόικα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, παρουσιάστηκε εμπλοκή, εξαιτίας των διαμετρικά αντίθετων απόψεων που διατυπώνονται κυρίως στο θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων ανά τριετία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά εμμένει στη διατήρηση των τριετιών. Η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπεί ο κ. Πολ Τόμσεν, είναι κάθετα αντίθετη προς τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας, ενώ διαλλακτικότερη στάση κρατούν οι κύριοι Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Κλάουζ Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Tο υπουργείο Εργασίας ... έφτιαξε τις νέες προτάσεις για να αντικρούσει τα επιχειρήματα των τροϊκανών
μετά και την χθεσινή εμπλοκή που δημιουργήθηκε από την απαίτηση των δανειστών για κατάργηση των τριετιών και για μείωση την αποζημίωσης απόλυσης κατά 50% περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης στους τρεις μήνες

Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει το νέο καθεστώς των αποζημιώσεων να εφαρμοστεί μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους όμως με τις τράπεζες (κυρίως) σε καθεστώς συγχώνευσης οι πιέσεις των δανειστών είναι αφόρητες, καθώς οι μεγάλες αποζημιώσεις αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι των απολύσεων...

Το υπουργείο Εργασίας προτείνει ως προς τις τριετίες να προβλέπεται προσαύξηση σε ευρώ η οποία να μη συνδέεται με ποσοστιαία αύξηση όπως προβλεπόταν ως τώρα στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας η εναλλακτικά , η αύξηση με την αλλαγή κλιμακίων να συρρικνωθεί από το 9% στο 5% .

Τι θέλουν οι τροϊκανοί

Με βάση το τι θέλουν οι δανειστές, μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε τις συνθήκες δουλειάς που γνωρίζουμε ως σήμερα, αλλά και τις αποδοχές.

Ο ελάχιστος μισθός, το επίδομα γάμου και οι πολυετίες θα αντικατασταθούν από το νέο Μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος, από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ουσιαστικά θα υπάρχει μόνον ένας κατώτατος μισθός, που αυτή τη στιγμή είναι στα 586 ευρώ.

Το ωράριο οι τροϊκανοί θέλουν να καθορίζεται με ατομικές συμφωνίες οι οποίες θα προβλέπουν επιμήκυνση του χρόνου απασχόλησης την 6η ημέρα σε όλους τους τομείς και ενδιάμεση ανάπαυση 11 ωρών την ημέρα.

Με λίγα λόγια προωθείται εξαήμερη εργασία σε όλους τους τομείς του ιδιωτικού τομέα.
NEWSIT.GR