Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ρωσία,Συρία εναντίον Τουρκίας. Το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανέβαλε επ' αόριστον μια προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Άγκυρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ, καθώς οι τόνοι ανεβαίνουν ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την αναχαίτιση από την Τουρκία ενός συριακού επιβατικού αεροπλάνου προερχόμενου από τη Μόσχα.
   "Η επίσκεψη αναβλήθηκε, θα συμφωνήσουμε αργότερα τις ημερομηνίες", δήλωσε ο Πέσκοφ χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους αυτής της απόφασης ούτε την ημερομηνία που είχε αρχικά συμφωνηθεί για την επίσκεψη. Ο ρωσικός Τύπος αναφερόταν σήμερα σε μια επίσκεψη προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία αναβλήθηκε πριν ακόμη αναχαιτιστεί η πτήση Μόσχα-Δαμασκός από τις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις.
   Στο μεταξύ, αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν έχει δεχθεί ερωτήματα από τη Ρωσία σχετικά με την αναχαίτιση του συριακού αεροπλάνου.
   Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως απαιτεί εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές για την αναχαίτιση αυτή, καθώς η Μόσχα κατηγορεί την Άγκυρα ότι έθεσε έτσι σε κίνδυνο ζωές Ρώσων.
   Από τούρκους αξιωματούχους έγινε εξάλλου γνωστό πως η Συρία διέκοψε πριν από μια εβδομάδα τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία λόγω των βλαβών που έχει υποστεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης από τον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία.
   Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε πάντως πως η Τουρκία είναι έτοιμη να επαναλάβει τις παραδόσεις ηλεκτρικού αν η Συρία το ζητήσει.
   Από τη συριακή πλευρά, ο εθνικός αερομεταφορέας κατηγόρησε σήμερα τις τουρκικές αρχές ότι "επιτέθηκαν" στο πλήρωμα του συριακού αεροπλάνου.
   "Οι τουρκικές αρχές επιτέθηκαν στο πλήρωμα πριν επιτρέψουν στο αεροπλάνο να απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Άγκυρας", κατήγγειλε η διευθύντρια της εταιρείας Syrian Air χωρίς να διευκρινίσει τη φύση της "επίθεσης".
   Η ίδια υπογράμμισε ότι το αεροπλάνο μετέφερε νόμιμο φορτίο.
   "Το αεροπλάνο δεν μετέφερε οποιοδήποτε παράνομο υλικό", δήλωσε προς δημοσιογράφους στη Δαμασκό η Γάιντα Αμπντουλατίφ. "Όταν το αεροπλάνο επιθεωρήθηκε, ήταν σαφές πως υπήρχαν πακέτα με μη στρατιωτικό ηλεκτρικό εξοπλισμό που επιτρέπεται να μεταφέρεται και είχε καταγραφεί επισήμως".

Κατηγορίες Συρίας προς Τουρκία


Η Συρία κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία για "εχθρική συμπεριφορά" μετά την αναχαίτιση από την Άγκυρα ενός αεροπλάνου που θεωρήθηκε ότι μεταφέρει ύποπτο φορτίο.
   Η αναχαίτιση χθες το βράδυ του αεροπλάνου που εκτελούσε πτήση από τη Μόσχα στη Δαμασκό είναι μια "εχθρική και επιλήψιμη συμπεριφορά" και "μια επιπλέον ένδειξη της εχθρικής πολιτικής που διεξάγεται από την κυβέρνηση του (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν που (...) φιλοξενεί (τους αντάρτες) και βομβαρδίζει το συριακό έδαφος", αναφέρει το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
   Στην ανακοίνωση, η Δαμασκός ζητεί επίσης από την Άγκυρα να επιστρέψει "πλήρως" τα εμπορεύματα που κατέσχεσε από το αεροπλάνο.
   "Η συριακή κυβέρνηση ζητεί από τις τουρκικές αρχές να αποδώσουν πλήρως και άθικτο το περιεχόμενο του αεροπλάνου, γνωρίζοντας πως οι αρχές αυτές επιθεώρησαν το αεροπλάνο, κακομεταχειρίσθηκαν το πλήρωμα και έθεσαν υπό κράτηση τους επιβάτες για πολλές ώρες", προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
   Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η διευθύντρια της εταιρείας Syrian Air, "οι τουρκικές αρχές επιτέθηκαν στο πλήρωμα πριν επιτρέψουν στο αεροπλάνο να απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Άγκυρας". Δεν διευκρίνισε τη φύση της επίθεσης, είπε ωστόσο πως αυτή έγινε αφού το πλήρωμα "αρνήθηκε να υπογράψει (ένα χαρτί που έγραφε) ότι το αεροπλάνο έκανε κατεπείγουσα προσγείωση".
   Σύμφωνα με την ίδια, "τα τουρκικά στρατιωτικά αεροπλάνα υποχρέωσαν το (συριακό) αεροπλάνο να προσγειωθεί χωρίς ο πιλότος να έχει ενημερωθεί εκ των προτέρων, κι αυτό για να γίνει μια επιθεώρηση".
   "Θα μπορούσε να γίνει δυστύχημα, τόσο κοντά βρίσκονταν τα στρατιωτικά αεροπλάνα", πρόσθεσε η διευθύντρια της Syrian Air
onalert.gr