Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Η τρόικα ζήτησε νέα μέτρα, αντί των 550 εκατ. από τις τράπεζες!

Νέους φόρους για να μην πληρώσουν οι τράπεζες τόκους προς το δημόσιο, ζήτησε η τρόικα! Ζήτησαν να μην καταβληθούν δώρα σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Νέες φορολογικές παρεμβάσεις ζήτησε η τρόικα από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καλυφθεί ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο προκύπτει από χρέη των τραπεζών προς το δημόσιο! Μάλιστα, η τρόικα έφτασε στο σημείο να ζητήσει να μην καταβληθούν φέτος τα δώρα σε δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους ώστε να καλυφθεί το κενό αυτό στον προϋπολογισμό! Η νέα απαίτηση και η νέα εμπλοκή στη διαπραγμάτευση θα συζητηθεί και το απόγευμα μεταξύ τρόικας- Στουρνάρα, αλλά πάντως ήδη ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας φέρεται να δήλωσε ότι εάν δεν αποσυρθεί η νέα απαίτηση θα παραιτηθεί. Το ΠΑΣΟΚ λέει πως «είναι αδιανόητο να γίνονται σκέψεις για ελάφρυνση των τραπεζών και περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων», η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει «πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη» και ζητά την άρνηση της κυβένησης, ενώ  ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «απύθμενο κυνισμό» και «κοινωνικό έγκλημα». Στο θέμα παρενέβη και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, καταθέτοντας τη δική της πρόταση για «απεμπλοκή»...
Αναλυτικότερα:
Η τόικα και η απαίτηση
Συγκεκριμένα, η τρόικα ζήτησε αρχικά είτε να επιβληθεί μια νέα έκτακτη εισφορά, είτε να καταργηθούν από φέτος τα δώρα σους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος απείλησε ακόμη και με παραίτηση! Μετά την αντίδραση, η τρόικα αντιπρότεινε είτε να υπάρξει νέα περικοπή μισθών, είτε να επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, πρόταση που επίσης δεν έγινε δεκτή!
Το κενό των 550 εκατομμυρίων προκύπτει από τη μη καταβολή από τις τράπεζες προς το δημόσιο, των τόκων επί των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Κράτος. Ειδικότερα, με βάση τον νόμο Αλογοσκούφη του 2008 για τις εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες υποχρεούνταν να επιστρέφουν κάθε χρόνο το 10% στο Δημόσιο. Όμως, πλην της πρώτης χρονιάς που πλήρωσαν κανονικά έκτοτε δεν επέστρεψαν τα οφειλόμενα ποσά γεγονός που αποδόθηκε στο ότι ήταν ζημιογόνες. Το αποτέλεσμα ήταν να  συσσωρευτεί μια συνολική οφειλή ύψους 550 εκατ. ευρώ των τραπεζών προς το Δημόσιο, η οποία ακόμα και σήμερα παραμένει εκκρεμής.
Μάλιστα, πριν από ένα μήνα για το θέμα γνωμοδότησε και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο ξεκαθάρισε πως οι τόκοι θα πρέπει να αποδοθούν κανονικά στο δημόσιο και η γνωμοδότησή του έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.
Όμως, κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σταϊκούρας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να μην καταβληθούν τα χρήματα αυτά από τις τράπεζες, αλλά για να καλυφθεί το κενό να ληφθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα!
Οι δανειστές υποστήριξαν ότι αν οι τράπεζες υποχρεωθούν να καταβάλουν τόκο ακόμη και όταν εμφανίζουν ζημιές, τότε τα 5 δισ. ευρώ που έλαβαν σε προνομιούχες παύουν να λογίζονται στα εποπτικά κεφάλαια και θα πρέπει να λογίζονται ως δάνειο. Έτσι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να αυξηθούν κατά 5 δισ. ευρώ και οι προνομιούχες μετοχές να ακυρωθούν.
Η κυβέρνηση
Για τη νέα απαίτηση της τρόικας, ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών κ. Σαμαράς και θα συζητήσει το απόγευμα με τους εκπροσώπους της τη νέα εμπλοκή. Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα δεχθεί το μέτρο η κυβέρνηση καθώς:
Μιλώντας σήμερα  στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής που συζητά το προσχέδιο του Προϋπολογισμού επανέλαβε την αντίθεση της κυβέρνησης λέγοντας ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το 2008 βρίσκεται σε ισχύ. «Ο προϋπολογισμός του 2012 εκτελείται και προβλέπει την είσπραξη των χρημάτων αυτών. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει εγκρίνει τη ρύθμιση. Το δίκαιο και η ηθική επιβάλλουν να συμμετέχουν όλοι στα βάρη της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.

«Όχι» ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με ανακοινώσεις τους αποκλείουν την πιθανότητα να αποδεχθούν ως εταίροι της κυβέρνησης, τη νέα πρόταση της τρόικας.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά δήλωσε
«Στον ψηφισμένο από τη Βουλή προϋπολογισμό του 2012, που εισηγήθηκε η Κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου, με Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προβλέπεται η είσπραξη 555 εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες για τις ενισχύσεις που έλαβαν από το κράτος το 2004.
Η Τράπεζα της Ελλάδος διατύπωσε επιφυλάξεις για νομικούς και εποπτικούς λόγους. Ζητήθηκε η γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που, μετά τις εκλογές, γνωμοδότησε υπέρ της καταβολής του ποσού.
Ο Υπουργός Οικονομικών, μετά από ενημέρωση και προτροπή των αρχηγών των τριών κομμάτων που υποστηρίζουν την Κυβέρνηση, αποδέχτηκε τη γνωμοδότηση και ζήτησε από τις τράπεζες να καταβάλουν το ποσό.
Αυτό και πρέπει να γίνει. Είναι αδιανόητο να γίνονται σκέψεις για ελάφρυνση των τραπεζών και περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων».
Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει:
«Οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να αποδώσουν στο ελληνικό κράτος πεντακόσια πενήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ (555.000.000 ευρώ) ως αποτέλεσμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης που έλαβαν από το Δημόσιο το 2008.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την τρόικα να μη καταβληθούν οι οφειλές από τις Τράπεζες «λόγω νομικών ζητημάτων» που δημιουργούνται στην ανακεφαλαιοποίησή τους και αντί αυτών να εισπραχθεί ισοδύναμο ποσό μέσω περικοπών εντός του 2012 στις αποδοχές των εργαζομένων του Τραπεζικού τομέα ή γενικότερα του δημόσιου τομέα , είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες.
Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί αυτονόητη την αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης
ότι σε κάθε περίπτωση το ποσό των 555 εκ. ευρώ θα πληρωθεί από τις Τράπεζες και μάλιστα η απόδοση θα γίνει εντός του 2012 ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω το έλλειμμα του προϋπολογισμού».


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Στο θέμα παρενέβη και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που κατήγγειλε το αίτημα της Τρόικα να κοπούν από φέτος τα δώρα στους μισθούς και τις συντάξεις για να αντισταθμιστούν τα χρήματα που δεν θα δώσουν οι Τράπεζες, μιλώντας σήμερα ση Γ.Γ Πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών:
«Πληροφορήθηκα πριν από λίγο ότι η τρόικα ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να μην διεκδικήσει τα 550 εκ. ευρώ που χρωστάνε οι τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο και αντ΄ αυτού να βρει ισοδύναμο με την περικοπή, την κατάργηση μάλλον, όχι την περικοπή, των δώρων Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα απ΄ αυτό το έτος.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σ΄ έναν απύθμενο κυνισμό, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κοινωνικό έγκλημα και, το κυριότερο, βρισκόμαστε μπροστά στην καταρράκωση οποιασδήποτε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης. Ούτε τα λεφτά που χρωστάνε οι τραπεζίτες, ούτε τα λεφτά που χρωστάνε οι καναλάρχες και είναι 400 εκ. ευρώ από τις άδειες που κατέχουν πειρατικά και δεν πληρώνουν στο δημόσιο, ούτε τα λεφτά που χρωστάνε όλοι όσοι αετονύχηδες έβγαλαν νύχτα τα χρήματά τους στο εξωτερικό αφορολόγητα. Από ποιον θα πάρουν για άλλη μια φορά; Από όλους εσάς, από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει γονατίσει».
Οι Τράπεζες
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αντιπρότεινε τα χρήματα αυτά να καταβληθούν με άλλο τρόπο και συγκεκριμένα προτείνει να αυξηθεί το ποσοστό της προμήθειας που πληρώνουν οι τράπεζες στο Δημόσιο για τις εγγυήσεις που τους παρέχει προκειμένου να αντλούν ρευστότητα. Προτείνουν η αύξηση του ποσοστού να είναι τέτοια, ώστε σε σύντομο χρόνο να καλυφθεί το ποσό των 550 εκατ. ευρώ.
Η ΟΤΟΕ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η εμμονή της τρόικας να πληρώσουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και η ελληνική κοινωνία τα 550 εκατομμύρια που οφείλουν οι τράπεζες, ως απόδοση των προνομιούχων μετοχών που είχαν εκδοθεί για την ενίσχυση τους (πακέτο Αλογοσκούφη), αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά, ότι η τρόικα σε συνεργασία με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κυβερνά τη χώρα, ικανοποιώντας συγκεκριμένα εργοδοτικά συμφέροντα».

eklogika.gr