Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν το “αντίο”

Η κρίση ηγεσίας που βιώνει το ΠΑΣΟΚ, και είναι πιθανό να οδηγήσει στην ευθεία αμφισβήτηση της αρχηγίας του Ευάγγελου Βενιζέλου στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος τείνει να προσλάβει… εσχατολογικό περιεχόμενο για την Ιπποκράτους.
Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε το Κίνημα στα χειρότερά του. Το παρέλαβε όμως χωρίς εσωκομματική μάχη, χωρίς πολιτική εκτόνωση στελεχών και εκλογικής βάσης, χωρίς την ιδεολογική ζύμωση που είναι απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί.
Μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Σαμαρά, στην οποία το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι διατηρεί για τον εαυτό του τον ρόλο του εγγυητή, η ηγεσία Βενιζέλου δοκιμάζεται. Δέχεται σκληρή κριτική. Αντιμετωπίζει διαρκώς ανοικτά μέτωπα. Από το μπλοκ των «εκσυγχρονιστών» και των «παπανδρεϊκών», μέχρι τον Σημίτη, τον Φλωρίδη, τον Αλέκο Παπαδόπουλο, και τη χθεσινή αποχώρηση του Γιάννη Ραγκούση. Φυσικά, με μεγαλύτερη «πρόκληση» το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Με δεδομένη τη μετακίνηση της εκλογικής βάσης του στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να «τελειώνει». Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα καταφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος να βγει από την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

 Μαρίκα Λυσιάνθη / statesnen.gr