Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Γιατί κέρδισε ο Ρόμνεϊ

Όσοι είδαν το debate ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ από το Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, ελάχιστη αμφιβολία είχαν ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών τα πήγε περίφημα. Και σίγουρα καλύτερα από τον εν ενεργεία Πρόεδρο, που η λογική εμφάνιζε ως φαβορί. Και εξακολουθεί να του δίνει το προβάδισμα απέναντι στον άλλοτε Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης.
Η κριτική για την κατώτερη του αναμενομένου εμφάνιση του Μπαράκ Ομπάμα ήταν σκληρή. Αντίστοιχα αποθεωτική ήταν η υποδοχή της ανέλπιστα θετικής εμφάνισης του Μιτ Ρόμνεϊ. Και πλέον, οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ περιμένουν να διαπιστώσουν στην πράξη αν το debate αυτό, και τα άλλα δυο που θα ακολουθήσουν, μπορούν να έχουν τόσο καθοριστική επίδραση στην ψυχολογία του εκλογικού σώματος, ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα.
Δεδομένα που μέχρι σήμερα εμφανίζουν τον Μπαράκ Ομπάμα να έχει «κλειδώσει» την επανεκλογή του, όχι τόσο λόγω της διαφοράς ασφαλείας που τον χωρίζει από τον Μιτ Ρόμνεϊ, όσο από το γεγονός ότι υπερέχει σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία. Αυτά που «βγάζουν» Πρόεδρο.
Ο Μιτ Ρόμνεϊ λοιπόν κέρδισε στο debate, επειδή οι Αμερικανοί τον… υποτίμησαν, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει εύκολα τις χαμηλές προσδοκίες που τον συνόδευαν, αλλά και διότι ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε να ακολουθήσει στρατηγική αμυντικής θεώρησης της ατζέντας.
Ως εν ενεργεία Πρόεδρος, ο «Ο» υποχρεώθηκε να απολογηθεί από τα πεπραγμένα του, και σε δεύτερο επίπεδο να αναπτύσσει το όραμά του για το μέλλον. Κάτι που, σε συνδυασμό με τη στρατηγική αποφυγής της έντασης και της απευθείας επίθεσης στον Μιτ Ρόμνεϊ, που είχε προαποφασίσει το επιτελείο του, επέτρεψε στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να «λάμψει».

statesmen.gr