Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Μέρκελ προς Ελλάδα: "Είστε σε καλό δρόμο, σεβαστείτε τις υποχρεώσεις σας" - Ολάντ: "Σας θέλω στο ευρώ, κάντε ό,τι πρέπει για να μείνετε στην ευρωζώνη"


- Η τύχη της Ελλάδας παίζεται στο Βερολίνο
- Σε εξέλιξη η συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ για το... «το πώς θα υποδεχτούμε τον Έλληνα πρωθυπουργό»
- Μέρκελ: "Ενθαρρύνω τις μεταρρυθμίσεις - Περιμένω την έκθεση της τρόικας"
- Ό,τι αποφασίσουν, θα το ανακοινώσουν στον Αντώνη Σαμαρά τις επόμενες μέρες
- Αύριο το μεσημέρι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ


Όπως ήθελε η Άνγκελα Μέρκελ, η κοινή της δήλωση με τον Φρανσουά Ολάντ έγινε πριν από τη συνάντησή τους, όπου μεταξύ άλλων θα συζητήσουν και το θέμα της Ελλάδας, κυρίως το αν θα γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα για διετή παράταση. Η συνάντηση θα αφορά και «το πώς θα υποδεχτούμε τον Έλληνα πρωθυπουργό», είπε η Μέρκελ.

Φήμες, λίγες ώρες πριν από τη γαλλογερμανική συνάντηση αλλά και πριν το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ, ήθελαν το Βερολίνο έτοιμο να κάνει βήμα πίσω και να ανάψει το πράσινο φως για την περιβόητη επιμήκυνση αλλά αυτό για λόγους επικοινωνιακούς δεν επιβεβαιώνονταν!
Η πρώτη εικόνα από το Βερολίνο, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να στέκεται δίπλα στον Γάλλο πρόεδρο ήταν τουλάχιστον αμήχανη, κάτι σαν... "ψυχρός πόλεμος" που δεν τον ομολογεί κανείς από τους δυο. Αυτό έδειχναν και ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ. Δεν κοιτούσαν ο ένας τον άλλο, το βλέμμα τους ήταν καρφωμένο ευθεία. Απέφυγαν τα μεγάλα λόγια. Και επί της ουσίας, δεν είπαν τίποτα που δεν ξέραμε για το ελληνικό ζήτημα.
«Θα πω ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει. Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας», ενθαρρύνοντας τη χώρα μας να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων είπε η Άνγκελα Μέρκελ «πατώντας» πάνω στη γραμμή Γιούνκερ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έστειλε και μήνυμα στην Ελλάδα, να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της. «Για μένα είναι σημαντικό όλοι μας να σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας και προ πάντων να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, για να δούμε τότε ποιο είναι το αποτέλεσμα. Αλλά εμείς - και εγώ - θα ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ο οποίος απαιτεί πολλά και από τους ανθρώπους στην Ελλάδα», δήλωσε η Γερμανίδα ηγέτις.

Από την άλλη, ο Γάλλος πρόεδρος ήταν σαφής: «θέλω την Ελλάδα στο ευρώ» είπε αλλά την κάλεσε για ακόμα μια φορά να κάνει τις «απαραίτητες» προσπάθειες «ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός».

«Εδώ και μήνες - και αυτό δεν είναι μυστικό - ασχολούμαστε με την Ελλάδα. Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αυτή είναι η βούλησή μου, αυτό είναι η βούλησή μας και η δήλωσή μας από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Βεβαίως πρέπει και η Ελλάδα, για να το πετύχουμε αυτό, να κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ.

newsit.gr