Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Αντώνης Κλαδούχος: Η μνημονιακή πολιτική που βιώνουμε, τα γκρεμίζει όλα. - Οργή και αγανάκτιση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αγαπητοί συμπολίτες
Τη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου, την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012 με θέμα «τα οικονομικά των Δήμων» αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε.
Οι νέες περικοπές στους πόρους των Δήμων κατά 29% που έρχονται σαν συνέχεια των περικοπών κατά 60% που έχουν υποστεί την τελευταία τριετία, οδηγεί στην οικονομική κατάρρευση και στην παύση της λειτουργίας των Δήμων.
1½ χρόνο από τότε που αναλάβαμε καθήκοντα καλούμαστε να διαχειριστούμε την μεγαλύτερη κρίση στα χρονικά της Αυτοδιοίκησης.
Έχουμε πλήρη συνείδηση της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας. Όμως οι Δήμοι όλης της χώρας έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στην δημοσιονομική προσαρμογή. Αν οι περικοπές που έγιναν στους Δήμους και οι συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών είχαν γίνει έγκαιρα και στην κεντρική διοίκηση (Υπουργεία κ.λ.π.) τότε θα είχαμε ως χώρα πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα ήσαν αναγκαία τα οριζόντια μέτρα (περικοπές μισθών, συντάξεων κ.λ.π.) που πλήττουν τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες.
Με τα σημερινά μεγάλα προβλήματα του κεντρικού Κράτους, οι πολίτες έχουν «αποκούμπι» την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κοινωνικό κράτος σήμερα είναι μόνο το κράτος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με υπερπροσπάθειες προσπαθεί να σταθεί στο πλευρό των πολιτών.
Με τις νέες περικοπές, οι Δήμοι αδυνατούν να πληρώσουν τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων, να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης των σχολείων, να μεταφέρουν τους μαθητές στα σχολεία τους, να λειτουργήσουν τα ΚΑΠΗ, τους παιδικούς σταθμούς, το «βοήθεια στο σπίτι», να μοιράσουν ρούχα, παπούτσια, φαγητό, τρόφιμα, να συντηρήσουν σχολεία, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους και να προβάλουν τον ντόπιο πολιτισμό και την παράδοση τους. Και δεν μιλάμε για νέα έργα. Τα μόνα έργα που εκτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μέσω του ΕΣΠΑ που και αυτό καρκινοβατεί λόγω έλλειψης χρημάτων και αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού. Όποιος Δήμαρχος καταφέρνει να πληρώσει την μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων και να συντηρεί στοιχειωδώς τις υπάρχουσες υποδομές είναι ήρωας.
Αναγκαστικά λοιπόν θα λείψουν κρίσιμες και αναγκαίες υπηρεσίες από το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας.
Αγαπητοί συμπολίτες
Η μνημονιακή πολιτική που βιώνουμε, τα γκρεμίζει όλα.
Να δώσουμε όλοι μαζί με αξιοπρέπεια και συνέπεια τον αγώνα για να προστατεύσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κατάρρευση που την οδηγεί η πολιτική των μνημονίων.
Κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημαίνει κατάρρευση της κοινωνίας με τραγικές και ανεξέλεγκτες συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο.
Σύμμαχοι μας σε αυτόν τον αγώνα είναι οι εργαζόμενοι στους Δήμους και τις επιχειρήσεις των Δήμων.Πρέπει να εμποδίσουμε περαιτέρω απώλειες προσωπικού μέσω εφεδρείας.
Οφείλουμε να αγωνιστούμε για τους συμπολίτες μας ώστε να εξακολουθούν να ελπίζουν.
Προτείνουμε λοιπόν:
  • Κλείσιμο των Δήμων και των υπηρεσιών τους για 3 μέρες.
  • Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών (τις ημερομηνίες θα ορίσει το έκτακτο συνέδριο).
  • Νέο έκτακτο συνέδριο στα μέσα Σεπτεμβρίου - αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας – που είτε θα αποφασίσει το κλείσιμο των Δήμων επ’ αόριστον, είτε τις παραιτήσεις των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων, γιατί η κατάσταση είναι απελπιστική.
Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
Αντώνης Κλαδούχος