Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Μια κρίση Δημοκρατίας

Η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στη Bild, ήρθε στην πλέον κατάλληλη χρονική συγκυρία. Λίγο πριν ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκινήσει μια σειρά κρίσιμων διεθνών επαφών, από τις οποίες και θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη, και στο περιθώριο της συζήτησης που έχει ξεκινήσει και αναπτύσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις πολιτικές «τυφλής» λιτότητας τις οποίες έχει επιβάλλει και προωθεί η Γερμανία.
Ο Αντώνης Σαμαράς αναδεικνύει με την τοποθέτησή του την υπεραξία της κοινής λογικής. Μιας κοινής λογικής που αποτελεί «κοινό τόπο» για τις κοινωνίες της Ευρώπης, απουσιάζει ωστόσο ακόμη επιδεικτικά από τις ηγεσίες των κρατών-μελών. Με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ.
Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν ζητά περισσότερα χρήματα, για τα οποία θα χρειαζόταν η σχετική έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων. Η Αθήνα ζητά χρόνο. Χρόνο για να μπορέσει να «ξαναβάλει μπροστά» την οικονομία, και να δρομολογήσει αναπτυξιακές δράσεις, που μέχρι σήμερα απουσιάζουν λόγω του Μνημονίου και του υφεσιακού προσανατολισμού του.
Όσο για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επιστροφής στο καθεστώς της δραχμής, ο Αντώνης Σαμαράς φρόντισε να περιγράψει μια τέτοια προοπτική με τα πλέον ζοφερά χρώματα. Ώστε να κατανοήσουν οι Ευρωπαίοι… τι έρχεται, και όχι μονάχα για την Ελλάδα.
«Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα ήταν καταστροφή. Θα σήμαινε τουλάχιστον πέντε χρόνια ύφεσης, και αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό άνω του 40%. Θα ήταν ένας εφιάλτης για την Ελλάδα: Οικονομική κατάρρευση, κοινωνική αναταραχή και μια πρωτοφανής κρίση της Δημοκρατίας. Στο τέλος θα ήταν όπως στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης», ήταν η γεμάτη νόημα αποστροφή του Πρωθυπουργού. Και όλοι κατάλαβαν. Ειδικά οι Γερμανοί…

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ/statesmen.gr