Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, για ρατσιστικό σχόλιο, η πρωταθλήτρια Βούλα Παπαχρήστου!

Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, για ρατσιστικό σχόλιο, η πρωταθλήτρια Βούλα Παπαχρήστου, ανακλήθηκε από την Ολυμπιακή αποστολή, παραπέμγθηκε στη Δικαστική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ
          

Με τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς αγώνες, πλήρωσε το ρατσιστικό χιούμορ η πρωταθλήτριας στο τριπλούν και μέλος της ελληνικής αποστολής, Βούλα Παπαχρήστου, μετά από απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Είχαν προηγηθεί η δημόσια δήλωση συγνώμης από την ίδια την αθλήτρια και τις καταγγελίες ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, για τη συμμετοχή της στην αποστολή και την εκπροσώπηση της χώρας μας.

O θόρυβος προκλήθηκε από το σχόλιο που ανάρτησε η Βούλα Παπαχρήστου στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter: «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό!». Επειδή δέχθηκε πολλά επικριτικά σχόλια, απέσυρε το παραπάνω «αστειάκι» και μαζί αφαίρεσε και κείμενα-φωτογραφίες και αναρτήσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής (μεταξύ των οποίων και του H. Kασιδιάρη) που είχε αναρτημένα από το παρελθόν.
Με μια νέα ανακοίνωση της που ανάρτησε στο λογαριασμό της στο twitter, δήλωσε μετανοιωμένη:
«Ζητώ δημόσια συγγνώμη για το πραγματικά ατυχές και κακόγουστο αστείο που δημοσίευσα από τον προσωπικό μου λογαριασμό στο Twitter. Λυπάμαι και ντρέπομαι για τις αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσα, γιατί σε καμία περίπτωση δεν είχα σκοπό να θίξω κανέναν, ούτε να προσβάλλω τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το όνειρό μου είναι συνδεδεμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δε θα συμμετείχα σε αυτούς αν δεν σεβόμουν απόλυτα τις αξίες τους. Οπότε, δεν θα μπορούσα να πιστεύω σε διακρίσεις μεταξύ ανθρώπων και φυλών.
Ζητώ συγγνώμη από όλους τους φίλους και συναθλητές που μπορεί να προσέβαλα ή να ντρόπιασα, την Εθνική Ομάδα Στίβου, καθώς και τους ανθρώπους και τις εταιρείες που στηρίζουν την αθλητική μου καριέρα και πορεία. Ακόμα, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τον προπονητή μου και την οικογένεια μου».
Ωστόσο, είχαν δρομολογηθεί οι εξελίξεις για την «έξοδό» της από την Ολυμπιακή Ομάδα. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη υπόσταση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα από κανέναν και ειδικά από μέλη της αθλητικής κοινότητας, τα οποία αποτελούν σύμβολα για νέους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ελπίζουμε, έστω και καθυστερημένα, η κυρία Παπαχρήστου να κατάλαβε το λάθος της και η δημόσια συγγνώμη της να είναι πραγματικά ειλικρινής».
«Ρατσιστικό χιούμορ και "αστειάκια" που αφορούν ανθρώπινες ζωές δεν είναι ανεχτά από την ελληνική κοινωνία, δεν μπορούν να ευδοκιμούν στον ελληνικό αθλητισμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, με αφορμή το σχόλιο της. «Βλέποντας από την τηλεόραση τους Ολυμπιακούς Αγώνες ας κάνει όσα άθλια "αστεία" θέλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σίγουρα, όμως, δεν μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Λονδίνο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.
Λίγη ώρα αργότερα, ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του αρχηγείου της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τέθηκε εκτός Ολυμπιακής Ομάδος. Επίσης ΣΕΓΑΣ και Ομοσπονδία στίβου καταδικάζουν το ρατσιστικό της σχόλιο στο Τwitter και συντάσσονται με την απόφαση της ελληνικής ολυμπιακής επιτροπής να αποκλείσει την αθλήτρια από τους αγώνες του Λονδίνου.
Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μετά τον αποκλεισμό της Β. Παπαχρήστου από την ελληνική αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει ως εξής:
«Η απόφαση για τον αποκλεισμό της Βούλας Παπαχρήστου από την ελληνική αποστολή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ορθή και αποτελεί μια στοιχειώδη και επιβεβλημένη ενέργεια».
Το ΚΚΕ
Το σχόλιο του γραφείου τύπου του ΚΚΕ έχει ώς εξής:
"Μία βασική αιτία που γεννά τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές, όπως της Β. Παπαχρήστου, είναι ο εθνικισμός και η εθνική υπεροψία, που καλλιεργούνται γενικότερα και ιδιαίτερα στο χώρο του αθλητισμού. Ο αποκλεισμός της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν αντιμετωπίζει από μόνος του το πρόβλημα. Η ουσιαστική του αντιμετώπιση προϋποθέτει πρώτα απ’ όλα διαπαιδαγώγηση που θα καλλιεργεί τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, άρα προϋποθέτει αθλητισμό σε εντελώς διαφορετική βάση από το σημερινό του εμπορίου, της ντόπας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου".

Το Άρμα Πολιτών
Με αφορμή τον αποκλεισμό της αθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών Σωτήρης Στανωτάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Θεωρούμε άκρως υποκριτικό τον αποκλεισμό της Πρωταθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με αφορμή το , ομολογουμένως άτυχο, μήνυμα που διακίνησε από τα μέσα μαζικής δικτύωσης.
Ασφαλώς, τα δημόσια πρόσωπα, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες αθλητές, οφείλουν να είναι προσεκτικοί στις διατυπώσεις που αφορούν σε ευαίσθητα θέματα. Όμως, μια νεανική απερισκεψία είναι άδικο να στερήσει τη Χώρα μας από την άξια εκπροσώπηση της αθλήτριας και από την ίδια τη συμμετοχή.
Δεν έχουμε παρά να «συγχαρούμε» τους ιθύνοντες νόες αυτής της απόφασης και να τους «ευχαριστήσουμε» που απήλλαξαν τη Δημοκρατία μας από την τόσο σοβαρή απειλή μιας 23χρονης Πρωταθλήτριας, που αναπαρήγαγε δημοσίως αστεϊσμούς από αυτούς που διατυπώνονται, κακώς μεν, αλλά καθημερινώς.
Η καρατόμηση της Βούλας Παπαχρήστου αποτελεί υπερβολική ποινή για το ατόπημα το οποίο διέπραξε και αποδεικνύει την υποκρισία όλων όσοι έσπευσαν να θιγούν. Παραβλέπει δε το γεγονός, ότι το Ολυμπιακό Ιδεώδες αποτελεί επί δεκαετίες αντικείμενο εκμετάλλευσης, πλουτισμού και συγκέντρωσης εξουσίας στα χέρια ολίγων και ισχυρών".
Η ερασιτεχνική ΑΕΚ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει προκλητικό και υποκριτικό τον αποκλεισμό της Βούλας Παπαπαχρήστου από την Ολυμπιακή ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. «Επειδή θεωρούμε ότι η υπερβολή ορισμένων «θιγμένων» είναι παιχνίδι στην πλάτη της αθλήτριάς μας και μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει, δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε σκέψη για αποκλεισμό της αθλήτριάς μας από την κορυφαία διοργάνωση είναι προκλητική, υποκριτική και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, και θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο», καταλήγει.
Εν τω μεταξύ μετά την βροχή αντιδράσεων και επικριτικών σχολίων που δέχτηκε σε facebook και twitter η ελληνίδα αθλήτρια, μετά τον αποκλεισμό της έκαναν την εμφάνισή τους στα social media και υποστηρικτικές σελίδες και ομάδες που ζητούν την ανάκληση της απόφασης.
Στη Δικαστική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ παραπέμπεται η Β. Παπαχρήστου
Παράλληλα η Β. Παπαχρήστου παραπέμφθηκε ήδη στη Δικαστική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ καταδικάζει το απαράδεκτο σχόλιο της αθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου στο twitter, το οποίο αντίκειται στις αξίες και τις αρχές του αθλητισμού αλλά και στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων που προάγει την αρμονική συνύπαρξη και συναδέλφωση όλων των λαών και φυλών του Κόσμου. Με απόφασή του, στην σημερινή του συνεδρίαση, το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ παραπέμπει την αθλήτρια στην Δικαστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.
Για την συμμετοχή της αθλήτριας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ζήτημα που εκ των πραγμάτων έχει μπει δημόσια, αρμόδια να αποφασίσει είναι η ΕΟΕ την απόφαση της οποίας, όποια και αν είναι, ο ΣΕΓΑΣ θα στηρίξει», επισημαίνει η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ.
Το σχόλιο της Παπαχρήστου:
«Έλεος δεν μπορώ να κάνω χιούμορ; Δεν ήθελα να μειώσω κανέναν. Το είδα στο Facebook γέλασα και για αυτό το ανέβασα. Που να φανταστώ ότι θα με πουν ρατσίστρια και θα γίνει όλο αυτό» δήλωσε η Παπαχρήστου στο sport-fm και κατέληξε: «Πως γίνεται να είμαι ρατσίστρια και να έχω βούλγαρο προπονητή;».

eklogika.gr