Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Το Σεπτέμβρη η έκθεση της τρόικας, πρόταση νέας βοήθειας φέρνει ο Μπαρόζο;

Το Σεπτέμβρη η έκθεση της τρόικας, πρόταση νέας βοήθειας φέρνει ο Μπαρόζο;
«Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα το Σεπτέμβριο και μόνο τότε θα προετοιμάσει την τελική αξιολόγηση για την υλοποίηση του προγράμματος. Είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα πιο πριν», ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα ο εκπρόσωπός της τόνισε ότι για το ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου θα βρεθούν τεχνικές λύσεις για την αποπληρωμή του, ώστε η Ελλάδα να μην αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης.

Η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον πρωθυπουργό, αύριο στην Αθήνα, διεξάγεται σε βαρύ κλίμα λόγω των αλλεπάλληλων δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων κατά της χώρας, με κορυφαία τη σημερινή του αντικαγκελάριου της Γερμανίας κ. Ρέσλερ.
Στη συνάντησή του ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, το απόγευμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο είναι βέβαιο ότι θα αναζητήσουν και τον τρόπο που μπορεί να γίνει η χρηματοδότηση τον Αύγουστο, ωστόσο είναι βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς, θα θέσει μετ΄ επιτάσεως και το θέμα της ύφεσης αλλά και της αδυναμίας να εφαρμοστούν πρόσθετα οριζόντια μέτρα.
Ήδη από το πρωί ο πρωθυπουργός συναντάται με υπουργούς για να εγκρίνει το κόψιμο των προϋπολογισμών των υπουργείων, ώστε να βρεθούν τα 11,5 δις. και να καταστεί εφικτή η προεκλογική του δέσμευση για ισοδύναμα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η μη περικοπή των ειδικών μισθολογίων.
Όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης « θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει με δίκαιο τρόπο, διότι, όταν υπάρχει δικαιοσύνη τα μέτρα είναι πιο ήπια». Το υπουργείο Εργασίας, έχει αναλάβει το 44% του συνολικού πακέτου των 11,5 δις. που πρέπει να περικοπούν και εμφανίστηκε σίγουρος πως με τις κατάλληλες αποφάσεις η χώρα θα βγει από την κρίση.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε ότι οι περικοπές στον τομέα της Υγείας δεν θα είναι περίπου στα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Σαμαράς θα θέσει υπόψιν των πολιτικών αρχηγών κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, τις τελικές αποφάσεις για τις περικοπές που θα γίνουν, αλλά και το πλαίσιο της συζήτησης που θα έχει απόψε με τον κ. Μπαρόζο.

Αμούνια: Να δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα

«Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος για θέματα Ανταγωνιστικότητας, Χοακίν Αλμούνια, σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswires. Υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι εταίροι της θα πρέπει να πάρουν περισσότερα μέτρα για να βοηθήσουν τη χώρα.

«Έχουν τεράστια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των δικών τους λύσεων. Όμως δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους. Αν κάνουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί, τότε οι θεσμοί της ΕΕ και τα άλλα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα», είπε ο κ. Αλμούνια, ενώ ερωτηθείς δε, εάν αυτή η στήριξη σημαίνει να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, ο κ. Αλμούνια απάντησε καταφατικά

eklogika.gr