Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Με οδηγό επιβίωσης οι τουρίστες στην Ελλάδα του 2012

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Δεν περίμενε κανείς, βέβαια, να λύσει το πρόβλημα μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Θα περίμενε, όμως, όσοι καλούνται να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση να διαθέτουν τον κοινό νου – πολύ περισσότερο αν προτάθηκαν και ανέλαβαν την ευθύνη της συμμετοχής σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση επειδή διαθέτουν κάποια προσόντα.

Ο λόγος για το – αιώνιο – πρόβλημα της λειτουργίας των μουσείων της καθημαγμένης χώρας, η οποία δεν είναι σε θέση να εισπράττει έσοδα ούτε από τους μοναδικούς πολιτιστικούς θησαυρούς της, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στην «βαριά βιομηχανία» της, δηλαδή στον τουρισμό.

Ως γνωστόν, η προηγούμενη κυβέρνηση εγκατέλειψε τη σκηνή με μια εξοργιστική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί μας χώροι θα λειτουργούν με χειμερινό ωράριο και το καλοκαίρι, επειδή… δεν πρόλαβαν να προσλάβουν τους αναγκαίους συμβασιούχους.

Στο μεταξύ, η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας – την οποία ο προηγούμενος υπουργός έπρεπε να «κυνηγά» από το περασμένο Φθινόπωρο – άναψε το πράσινο φως για την πρόσληψη των συμβασιούχων και εξαίρεσε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού από την αναστολή προσλήψεων λόγω προεκλογικής περιόδου.

Βεβαίως, οι προσλήψεις ια γίνουν μέσω ΑΣΕΠ – οπότε μάλλον θα βγει το καλοκαίρι με χειμερινό ωράριο.

Επίσης, δεν αντιλαμβάνεται κανείς για ποιο λόγο χρειάσθηκε να φθάσουμε στην (διπλή) προεκλογική περίοδο για να προσλάβουμε το αναγκαίο εποχικό προσωπικό.

Τέλος πάντων, όπως πληροφορηθήκαμε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήλθε σε συνεννόηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΣΥΠΠΟ) και την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) και κατέληξαν στη διαμόρφωση του θερινού ωραρίου, που όμως… παραμένει χειμερινό!

Το γεγονός παρουσιάστηκε μάλιστα και ως… μεγάλη επιτυχία!

Έτσι, τα μουσεία μας θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα – δηλαδή μια μόλις ώρα παραπάνω από ό,τι προβλέπει το χειμερινό ωράριο, αν και ως γνωστόν στην Ελλάδα το καλοκαίρι ο ήλιος δύει μετά τις οκτώ το βράδυ.

Η φοβερή «επιτυχία» είναι ότι οι αρχαιολογικοί χώροι, που περισσότερο και από τα μουσεία υπάρχει ανάγκη να παραμένουν ανοιχτοί ως αργά για να προλαβαίνουν και τα κρουαζιερόπλοια στα νησιά, θα συνεχίσουν να παραμένουν ανοιχτοί ως τις 3 μ.μ, δηλαδή θα συνεχίσουν να λειτουργούν με χειμερινό ωράριο!

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ελήφθη απόφαση να διαμορφωθούν ειδικά και διαφορετικά ωράρια για ορισμένους αρχαιολογικούς χώρους.

Στην ουσία, απλώς επετεύχθη η πρόκληση ακόμη μεγαλύτερης σύγχυσης στους τουρίστες, για την εξυπηρέτηση των οποίων πρέπει πλέον να εκδοθεί … ειδικός οδηγός ωραρίων.

Έτσι, ο μεν Αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ (αλλά τα σαββατοκύριακα θα κλείνει στις 3 μ.μ., γεγονός επίσης παράλογο) και από εκεί και πέρα έχουμε και λέμε:

Ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Ιερού Ασκληπιού της Επιδαύρου από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

Ο Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών από τις 8 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα. 

Ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Πέλλας από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα

Ο Αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου Θήρας και ο Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού από τις 8 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα. 

Η Σπιναλόγκα από τις 9.30 το πρωί ως τις 4.30 το απόγευμα.

Μετά από όλα αυτά, μπορεί κανείς να φανταστεί τι σημαίνει να είσαι τουρίστας στην Ελλάδα του 2012.

Οπότε, ας μην αναρωτιόμαστε τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε!
elzoni.gr