Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Χωρίς αντίπαλο… μέχρι τη ρεβάνς

Σε υγιεινό περίπατο φαίνεται ότι τείνει να εξελιχθεί για τον Ευάγγελο Βενιζέλο η μάχη για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Ο αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου και Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την υποψηφιότητά του για τη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της μάχης για τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου με αντίπαλο τον Χρήστο Παπουτσή, βλέπει τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη να… δυσκολεύεται να συγκεντρώσει τις υπογραφές που απαιτούνται από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.
Στον αντίποδα, η αντίστοιχη επιχείρηση συλλογής υπογραφών από την πλευρά των στενών συνεργατών του Ευάγγελου Βενιζέλου, δείχνει να οδηγεί σε… θαυμαστά αποτελέσματα, καθώς οι πρώτες σχετικές διαρροές, αλλά και οι πληροφορίες που υπάρχουν, κάνουν λόγο για περίπου ή περισσότερες από 200 υπογραφές, επί συνόλου 376 μελών που αριθμεί το Εθνικό Συμβούλιο.
Μετά και τη χθεσινή εξέλιξη, με την επιλογή του «κινήματος» των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης Παπαδήμου να σταθούν στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου, και να τον στηρίξουν ανοικτά στη μάχη της διαδοχής, ο αντίπαλος του Γιώργου Παπανδρέου στην εσωκομματική μάχη του 2007, δείχνει να ετοιμάζεται, με καθυστέρηση πέντε ετών, για να σφιχταγκαλιάσει την ηγεσία.
Οι προκλήσεις βέβαια είναι μπροστά του, καθώς ουσιαστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος κληρονομεί από τον Γιώργο Παπανδρέου ένα Κίνημα στα πρόθυρα της διάλυσης, με έναν κομματικό μηχανισμό ο οποίος μοιάζει να μην υπάρχει. Γνωρίζει δε ότι δεν θα έχει σχεδόν καθόλου περίοδο χάριτος, από την παπανδρεϊκή πτέρυγα. Η οποία θα περιμένει τη ρεβάνς.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ/ statesmen.gr