Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Θρύλος μαγεία... φουλ για Ρουμανία! Δεν... χαμπαριάζει από χιόνια και κρύα ο Ολυμπιακός!

Ο Ευρωπαίος Ολυμπιακός δεν... μασάει από χιόνια, δεν σταματά πουθενά! Μετά την Μόσχα  των -12 βαθμών πέρασε «αέρας» κι άλωσε ξανά με τον Φουστέρ και το Χάρκοβο των -6 , επικρατώντας με 1-0 της Μέταλιστ και φουλάρει για τους «8» και για... τελικό του Europa League!
Δεν λέει να δεχτεί γκολ η ομάδα του Βαλβέρδε, που κράτησε για άλλη μια φορά ανέπαφη την εστία της (9ο σερί ματς χωρίς να δεχτεί γκολ!) και κρατάει με σφιχτά χέρια την πρόκριση στους «8» του Europa League! Επειτα από ένα κακό πρώτο ημίχρονο, το οποίο δεν πλήρωσε ακριβά, ο Ολυμπιακός μπήκε σαφώς βελτιωμένος στην επανάληψη, κυκλοφόρησε σωστά τη μπάλα κι ευτύχησε να προηγηθεί στο 5ο λεπτό του β' μέρους.
«Βράχος» ο Μέλμπεργκ «καθάριζε» όλες τις φάσεις πίσω, πολύ σταθερός ο Μέγερι κι ο Αβραάμ ειδικά στην επανάληψη πολλά τρεξίματα από Μανιάτη, Μιραλάς και Τζιμπούρ.
«Διάολος» ο Τάισον που έκανε άνω κάτω το κέντρο του Ολυμπιακού στο α' μέρος, όμως στην επανάληψη περιορίστηκε αποτελεσματικά. Πολύ καλή απόδοση κι από τον Σόσα, που έκανε αμέτρητες κούρσες από τα δεξιά. Χάνουν τη ρεβάνς Μέλμπεργκ, Κριστάλδο και Εντμάρ.
Στο πρώτο τέταρτο παιχνίδι κέντρου, η Μέταλιστ προσπάθησε να χτυπήσει από τα άκρα και κυρίως από δεξιά με το δεξί μπακ Βιγιάγκρα να ανεβαίνει αρκετές φορές, αλλά οι Ουκρανοί δεν έβγαλαν φάση.
Ο Ολυμπιακός κράταγε εύκολα τους γηπεδούχους μακριά από την περιοχή του Μέγερι και βγήκε μπροστά με τον Μανιάτη να κάνει το πρώτο -άστοχο- σουτ του αγώνα. Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να απαντήσουν με τον Μπλάνκο να μην ανησυχεί τον Μέγερι στο 17'.
Απαντες περίμεναν ότι θα δουν ένα φουλ ανοιχτό ματς με δυο ομάδες που αρέσκονται να δημιουργούν φάσεις, όμως μέχρι το 20λεπτο δεν είχαμε δει κάτι αξιόλογο με τις δυο ομάδες να μην μπορούν να βρουν ρυθμό.
Οι «ερυθρόλευκοι» πάντως δεν μπήκαν συγκεντρωμένοι στο ματς κι έκαναν εύκολα το λάθος, το οποίο ευτυχώς δεν τους στοίχισε σ' αυτό το διάστημα. Ισως και να ήταν το χειρότερο ημίχρονο των Πειραιωτών στα τελευταία τους ματς, που δείχνουν ιδιαίτερη όρεξη στο ξεκίνημα.
Ο Τάισον έκανε όλο το παιχνίδι στον άξονα και ήταν πολύ δραστήριος, Μανιάτης, Ορμπάιθ δεν κατάφεραν να τον περιορίσουν με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν ψηλά τα στόπερ και να μένουν κενά στα άκρα και ειδικά από δεξιά που έβγαινε ο Φινίνιο στην πλάτη του Τοροσίδη.
Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να πατήσει περιοχή με αξιώσεις, όμως δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα από τους Ουκρανούς, που χάνουν στη ρεβάνς τον Κριστάλδο που είδε κίτρινη κι ο Ολυμπιακός τον Μέλμπεργκ που επίσης «κιτρινίστηκε».
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ιδανικά το β' μέρος με γκολ από τα… αποδυτήρια! Ο μέχρι εκείνη τη στιγμή άφαντος Φουστέρ, όπως και στο ματς της Μόσχας βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο κι έβαλε σε θέση οδηγού τους «ερυθρόλευκους» κάνοντας το 1-0 υπέρ των Πειραιωτών στο 50'!
Η Μέταλιστ ανέβασε στη συνέχεια την απόδοσή της, δημιούργησε κάποιες φάσεις με αποκορύφωμα την κεφαλιά του Τάισον στο 67'! Αντίθετα ο Ολυμπιακός έμεινε πίσω κι έψαχνε την κόντρα, βγήκε με αξιώσεις μπροστά όμως στην τελική προσπάθεια τα χαλούσε κι έχασε την ευκαιρία να καθαρίσει το ματς.
Οσο περνούσε η ώρα οι «ερυθρόλευκοι» πάγωναν τον ρυθμό είχαν σαφώς πιο βελτιωμένη εικόνα στην επανάληψη, ελαχιστοποιώντας τα αβίαστα λάθη και κυκλοφορώντας σωστά τη μπάλα κι εν ολίγοις έφεραν το ματς στα μέτρα τους.
Στο 77' ο Βαλβέρδε φρεσκάρισε το κέντρο του ρίχνοντας στο ματς τον Μοντέστο αντί του Μανιάτη και τρία λεπτά αργότερα έβαλε τον Χολέμπας αντί του σκόρερ Φουστέρ με τον Ελληνα αριστερό μπακ να πηγαίνει αριστερό εξτρέμ και τον Μιραλάς δεξί.
Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο εύκολα για τον Ολυμπιακό, καθώς ο Εντμάρ αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη στο 82' για σκληρό φάουλ στον Μανιάτη κι όχι μόνο άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες, αλλά χάνει και τη ρεβάνς του Καραϊσκάκη. Στο 89' ο Βαλβέρδε έκλεισε τις αλλαγές του με τον Μιραλάς να περνά εκτός και τον Αμπντούν να μπαίνει στο ματς.
Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε στο φινάλε με τον Ολυμπιακό να διατηρεί για άλλο ένα ματς ανέπαφη την εστία του να παίρνει το σπουδαίο διπλό μετά το τελικό 0-1 και να βάζει τις βάσεις για την πρόκριση στους «8»!
ΜΕΤΑΛΙΣΤ: Γκοριάνοφ, Βιγιάγκρα, Τορσιλιέρι, Εντμάρ, Ξαβιέβ, Σόζα, Φινίνιο (63' Πσενίκτσνικ), Κριστάλδο (83' Μάρλος), Μπλάνκο (63' Ντέβιτς), Πάπα Γκουεγιέ, Τάισον
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μέγερι, Τοροσίδης, Μαρκάνο, Μέλμπεργκ, Παπαδόπουλος, Μανιάτης, Ορμπάιθ, Μακούν (77' Μοντέστο), Μιραλάς (89' Αμπντούν), Φουστέρ (80' Χολέμπας), Τζιμπούρ.